Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. április 18.

Ereklyés országzászló

Ereklyés országzászló

Az 1925-ben Magyarországon létrejött Ereklyés Országzászló Nagybizottság célul tűzte ki, hogy szerte Magyarország területén a történelmi országot megidéző, s egyben a nemzet egységét jelképező Ereklyés Országzászlókat állítson.
Dunaszerdahelyen az emlékmű felállítására a visszacsatolás első évfordulójának alkalmából 1939. november 12-én került sor az egykori Zipszer-tó helyén (a mai Szent István téren). Az avatásnál több ezres tömeg jelent meg. A zászlót hozó küldöttséget a vasúti állomáson fogadta a város vezetősége, majd a Horthy Miklós utca (mai Fő utca egy része) melletti téren előkészített (nagyobb, mint embermagas) bástyaszerű emlékműhöz vonultak.
Az avatáson részt vett Nagy Nándor főispán, illetve a város és a környék előkelőségei is. Az Ereklyés Országzászló Nagybizottság nevében dr. Liptay Lajos mondott avatóbeszédet, akit Sverteczky József államrendőrségi igazgató, és Turcsányi László országgyűlési képviselő követett. Dunaszerdahely részéről dr. Szeiff Géza, a helyi országzászló bizottság elnöke, és Srenker Béla bíró beszéltek – ezután, katonai tiszteletadás mellett felvonták a magyar zászlót az emlékműre. Később még több beszéd, szavalat és hazafias dal is elhangzott. Az ünnep keretében a város vezetése az országzászló talapzatába helyezte az eseményről szóló megemlékezés okiratát is.
1939–45 között az országzászló előtt zajlottak Dunaszerdahely nevezetesebb megemlékezései (még az 1945. március 15-i ünneplést is itt tartották).
A 2. világháború után a cseh katonák megrongálták, később pedig lebontották a bástyát. Helyén 1954-ben egy kisebb szocialista emlékművet emeltek, amelyet 1971-ben elbontva Nagy János Mártíremlékmű c. alkotását helyezték oda.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésDunaszerdahely [Dunajská Streda]
Besoroláshelyi
Létezéseltűnt
GPS47.995572, 17.616511
Pontos helyszín, címFő utca
Készítés időpontja1939
Készíttető neveEreklyés Országzászló Nagybizottság helyi szervezete (dr. Szeiff Géza)
Készítés céljának ismert okaEreklyés Országzászló állítása
Mettől meddig volt használatban1939–1945
ForrásinformációkNagy Attila: Dunaszerdahely emlékhelyei. Dunaszerdahely. Historium 2013.
Rövid URL
ID4411
Módosítás dátuma2020. december 10.
dunaszerdahely-orszagzaszlo-1939

Hibát talált?

Üzenőfal