Ereklyés országzászló

Az 1925-ben Magyarországon létrejött Ereklyés Országzászló Nagybizottság célul tűzte ki, hogy szerte Magyarország területén a történelmi országot megidéző, s egyben a nemzet egységét jelképező Ereklyés Országzászlókat állítson.
Dunaszerdahelyen az emlékmű felállítására a visszacsatolás első évfordulójának alkalmából 1939. november 12-én került sor az egykori Zipszer-tó helyén (a mai Szent István téren). Az avatásnál több ezres tömeg jelent meg. A zászlót hozó küldöttséget a vasúti állomáson fogadta a város vezetősége, majd a Horthy Miklós utca (mai Fő utca egy része) melletti téren előkészített (nagyobb, mint embermagas) bástyaszerű emlékműhöz vonultak.
Az avatáson részt vett Nagy Nándor főispán, illetve a város és a környék előkelőségei is. Az Ereklyés Országzászló Nagybizottság nevében dr. Liptay Lajos mondott avatóbeszédet, akit Sverteczky József államrendőrségi igazgató, és Turcsányi László országgyűlési képviselő követett. Dunaszerdahely részéről dr. Szeiff Géza, a helyi országzászló bizottság elnöke, és Srenker Béla bíró beszéltek – ezután, katonai tiszteletadás mellett felvonták a magyar zászlót az emlékműre. Később még több beszéd, szavalat és hazafias dal is elhangzott. Az ünnep keretében a város vezetése az országzászló talapzatába helyezte az eseményről szóló megemlékezés okiratát is.
1939–45 között az országzászló előtt zajlottak Dunaszerdahely nevezetesebb megemlékezései (még az 1945. március 15-i ünneplést is itt tartották).
A 2. világháború után a cseh katonák megrongálták, később pedig lebontották a bástyát. Helyén 1954-ben egy kisebb szocialista emlékművet emeltek, amelyet 1971-ben elbontva Nagy János Mártíremlékmű c. alkotását helyezték oda.

Pontos helyszín, címFő utca
Készíttető neveEreklyés Országzászló Nagybizottság helyi szervezete (dr. Szeiff Géza)