Kossányi István sírja

Kossányi István született 1909. december 13-án Szentpéteren (komáromi járás). Szulei – nagymama és nagypapa ott tanítottak mindketten a helyi elemi iskolában. A községi hivatal ismertető füzetében és a faluban is nagy becsben vannak  a Kossányiak. Mint nevezetes személyeket említi nagyszüleimet Kossányi Alajost és feleségét Bohon Erszébetet, akik nagyban hozzájárultak a falu kulturális fejlődéséhez. Nagy tisztelet övezi testvérét, Kossányi Józsefet, akinek az általános alapiskola 2003-ban felvette a nevét (Kossányi József alapiskola). A nagyszülők 6 élő gyereke közül csak 1egy nem választotta a pedagógusi pályát. Apu az alapiskola után Komáromban, majd Nyitrán folytatta tanulmányait, és mint kántortanító Ekecsen kezdte el a pedagógusi pályafutását. 1940-ben vette feleségul Bors Irént, az ekecsi tanító lányát. Háború után a magyar tannyelvű iskolák megszüntetésekor Bosáca Sancén (Vágújhely mellett) tanított, majd 1950-ben kinevezték a bősi alapiskola igazgatójának. 1955-ben Dunaszerdahelyen a 8 éves alapiskola igazgatója lett. Azt sajnos nem tudom, hogy meddig, de tanított a gimnáziumban is, és járási tanfelügyelő is volt. 1967-től a speciális iskola igazgatója lett Tallóson, az Eszterházy kastélyban. 1979-ben halt meg.
Hosszú ideig a Csemadok Dunaszerdahekyi Járási Bizottsága Elnökségének tagja volt.

Pontos helyszín, címvárosi temető
Készítés időpontja1979 után
FeliratKossányi István / 1909 - 1979 / és neje / Bors Irén / 1923 - 1975 / és lányuk Emőke / 1941 - 2002
Gondozását felügyelia család
ForrásinformációkÁgh Erzsébet (leánya), Pozsonyeperjes, Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet archívuma, Dunaszerdahely
dunaszerdahely-kossanyi-istvan-sirja (1)
dunaszerdahely-kossanyi-istvan-sirja (2)