Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. július 25.

A Kondé–Biró sírjel

A Kondé–Biró sírjel

A dunaszerdahelyi, Kisudvarnoki úti köztemetőben, a papsíroktól nem messze, elhanyagolt, méltatlan állapotban találunk rá a dunaszerdahelyi köztemető legrégibb, s városunk történetének egyik legfontosabb sírjára.
A vörös márványból készült, a kereszten koponyával, alatta lábszárcsontokkal díszített sírjel felirata eléggé lekopott, de még olvasható.
A krónikából, de további elbeszélésekből is tudjuk, milyen díszes, nagy kriptája volt az egykori újfalui temetőben (a mai szálló és a járási hivatal alatti területen) a Kondé családnak (az 1780-as évek végéig többük a Szent György-templom kriptájába is temetkezett).
Ez a megmaradt sírjel az egyik utolsó mementójuk városunkban, de komoly helytörténeti jelentőséggel is bír, hiszen a Sárga kastély első urának, Padányi Biró Istvánnak a lánya, Padányi Biró Margit, illetve a férje, Kondé István nyugszik ott.

Kategóriatemetők, sírkövek, sírhelyek
TelepülésDunaszerdahely [Dunajská Streda]
Besoroláshelyi
Állapotfelújításra szorul
GPS48.000150, 17.624184
Pontos helyszín, címKisudvarnoki út
Készítés időpontja1819
Készíttető nevePókateleki Kondé család
LétrehozóIsmeretlen
Készítés céljának ismert okatemetői kereszt
Felirat „Pókateleki Kondé Istványnak Cs. Kir. Tanátsosnak több Jelles nemes Vármegyék Tábla Bírójának Életének 69. esztendejében Sz: Jakab havának 30 napján 1803 történt halála után és az ő Hitves Társának született Padányi Biró Margit Aszonynak a Ki is kedves férje elvesztésén keseregvén aztán két holnapokkal és hat napokkal utánna költözött Életének 52- Esztendejében – ezen nyugvó Házat és oszlopot mint elfelejthetetlen szülőiknek emeltették háládatos Gyermekei 1819 die.1.jun.a Domini”
Rövid URL
ID4379
Módosítás dátuma2014. július 28.

Hibát talált?

Üzenőfal