Zipszer-tó – Gloserpark

A mai Szent István (korábban Május 1.) tér helyén még a 20. század elején is állt egy lefolyástalan tó, amelynek északi oldalán egy sor nádfedeles ház, sarkán pedig temető terült el. Ezt a tavacskát az 1890-es évektől Zipszer-tó néven emlegették. Elnevezése az akkori országgyűlési képviselő-választásokhoz kötődik, amikor dr. Zipszer Náthán dunaszerdahelyi ügyvéd, a kormánypárt szónoka a vásárban akart korteskedni, ám szónoklata nem a kívánt hatást hozta: megkergették. Az ügyvéd kénytelen volt futva menekülni, s üldözői elől az akkori vásártér végén álló tóba menekült. Erről a nevezetes „tóba futásról” ragadt aztán a helyre a Zipszer-tó elnevezés.
Később a tó fokozatosan betemetődött, s egyben elhanyagolt, elgazosodott területe lett a városnak. Ezt az áldatlan állapotot változtatta meg 1936-ban Srenker Lajos bíró, és a város agilis főjegyzője, akiről az új, kavicsozott gyalogjárdákkal, padokkal, kis játszótérrel létrehozott új parkot végül Gloserparknak nevezték el a szerdahelyiek.

Kategóriatörténelmi
Pontos helyszín, címSzent István tér (Námestie Svätého Štefana 1)