Vázsonyi József esperes sírja

Egymás mellett pihen a dunaszerdahelyi köztemetőben a közélet két egykori elismert alakja, Haskó József (1828–1901) és Vázsonyi József (1847–1923) katolikus plébánosok.

Vázsonyi ugyancsak kiemelkedő személyisége volt a városnak, olyannyira, hogy Dunaszerdahely díszpolgára címét adományozták neki. Ő volt az egyik alapítója és kiadója a Csallóköz c. keresztény társadalmi, szövetkezeti és szépirodalmi hetilapnak.

Korábban a két plébános az újfalui temető Kriha-féle Jézus szíve-kápolna kriptájában, érckoporsókban várta a feltámadást.

GPS47.999835, 17.624414
Felirat„Itt nyugszik / Nagyságos és Főtisztelendő / Vázsonyi József / esperes plébános, / a Ferenc József rend lovagja / Dunaszerdahely díszpolgára / Hívei nagy szeretetétől, / és polgártársai / közbecsülésétől körülvéve / 21 évig működött e helyen. / Szül. 1847.dec.2. Mehg. 1923.maj.1.”
Gondozását felügyeliRómai katolikus egyház, Dunaszerdahely
ForrásinformációkNagy Attila: Dunaszerdahely emlékhelyei. Dunaszerdahely. Historium 2013.