A kitelepített felvidéki magyarok emlékműve

2013. április 20-án adták át a beneši dekrétumok alapján a második világháború utáni években kitelepített (cseh)szlovákiai magyarok tiszteletére emelt emlékművet. A városi szabadidőparkban található alkotást a Magyar Megmaradásért társulás készíttette.
A fekete márványtáblán a kitelepítéseket szimbolizáló vonat, és az afelé induló sorstalan emberek körött a felirat.

Pontos helyszín, címVásártér
Készíttető neveA Magyar Megmaradásért Polgári Társulás
LétrehozóA Magyar Megmaradásért Polgári Társulás
Felirat„Az 1945–48 között a csehszlovák hatalom által méltatlanul meghurcolt és kitelepített felvidéki magyar honfitársak emlékére Olcsó lett az ember és préda a nemzet, Sajnos neki kellett leszenvedni mindezt. Bárcsak a jó Isten könyörülne rajtunk, Hallgatná meg imánk amit rebeg ajkunk, Ne sanyargatnának ártatlan népeket, Köztük a miénket – a magyar nemzetet. Állíttatta a Magyar Megmaradásért pt. 2013 április 20”
Gondozását felügyeliA Magyar Megmaradásért Polgári Társulás
ForrásinformációkNagy Attila: Dunaszerdahely emlékhelyei. Dunaszerdahely. Historium 2013.