Szent Miklós templom

A Nagymegyeri Római Katolikus Egyház harmadik temploma. Alapkőletételére 1899 február 8. került sor. A templomot a csicsói  Köröspataki Kálnoki Adalheidis-Sabran Pontevés hercegnő építette. Ünnepélyes keretek között 1900. október 28-án szentelték fel. Berendezése  a felépítése után lett kialakítva. Legfontosabb eleme a főoltár, mely tölgyfából készült, sötétbarna kivitelezésben, aranyozott díszitéssel. Az oltár két oldalán Szent István és Szent László király diófából faragott szobra található. A főoltár feletti színes mozaikablak a templom védőszentjét, Szent Miklóst,  és Szűz Máriát a gyermekkel ábrázolja. A templomban 45 sötétre pacolt, finoman megmunkált tölgyfapad található. A templom körablakjaiban mozaik kirakással a magyar szentek képei láthatók. A kóruson található a 14 regiszteres orgona, amelyet a budapesti Rieger Ottó műhelyében készítették. 1911-ben szentelték fel és 1999-ben volt felújítva. A templomnak öt harangja van. A legöregebbet 1773-ban öntötték. A legnagyobb harang a Wéber harang nevet viseli, 1936-ban készült, tömege 885 kg. A templom  belső felújítása 1930-ban, 1979-ben, illetve 2003-ban volt.

Pontos helyszín, címNagymegyer, Szent István utca, parcella sz. 3794/2, h.sz.25
Készítés időpontja1899. február 8. - 1900. október 28.
Készíttető neveKöröspataki Kálnoki Adalheidis-Sabran Pontevés hercegnő
LétrehozóNagy Mihály építőmester
Készítés céljának ismert okaAz előző kőtemplom rossz állapota
Gondozását felügyeliA Nagymegyeri Római Katolikus Plébánia
ForrásinformációkVarga László: 1900-2000, A Nagymegyeri Római Katolikus Templom 100 éve, Kiadta: a Nagymegyeri Római Katolikus Plébánia, 2000
Kapcsolódó rendezvények, ünnepségekNagymegyeri Szent István Napok
Szent Miklos templom