Szaiff József honvéd-főorvos síremléke

Dr. Szaiff József budapesti orvos, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc idején Lipótvár védelmében harcolt. Annak feladása után került a császáriak fogságába, bebörtönözték(Königgrätz), innen a szabadságharc leverése után szabadult. Ekkor került Nagymegyerre, mint körorvos. A kiegyezés után mint helyi képviselő, bekapcsolódott a közéletbe.1884-ben halt meg. Korábban elhanyagolt síremlékét a Csemadok Nagymegyeri Szervezete újította fel 1999. október 6-án, a Magyar Nemzeti Kultúrális Örökség Minisztériuma támogatásával. 1999 óta ezen a helyen szervezi a Csemadok Nagymegyeri Szervezete október 6-án, az aradi vértanúk emlékére tartott városi koszorúzási emlékünnepséget.

Pontos helyszín, címNagymegyer, Római katolikus temető
Készítés időpontja1999. október 6.
Készíttető neveA Csemadok Nagymegyeri Szervezete
LétrehozóÁcs Sándor
Készítés céljának ismert okaEmlékhely állítás Dr. Szaiff József honvédorvaosnak
FeliratDr.Szaiff József.Uradalmi és körorvos.1848/49-dik honvéd-főorvos 1820-1884.Áldás emlékezetére.Vándor ha e néma sírkövet szemléled,jusson eszedbemely kétes aze emberi élet.Küldj egy buzgó imát.Ki ellenségi neki is szívből megbocsájt. A Magyar Nemzeti / Kultúrális Örökség / Minisztériuma és a / Csemadok Nagymegyeri / Alapszervezete / támogatásával / Nagymegyer,1999. október 6.
Gondozását felügyeliNagymegyeri Városi Önkormányzat - Műemlékvédelmi bizottság
ForrásinformációkVarga László: Város a hadak útján, Nagymegyer 1848/48-ben, KT Kiadó, Komárom, 2001