Unicornis, Egyszarvú szobor

Az öt milliméter vastagságú acéldrótból készült hat méter magas szobor a magyarországi Ács János festőművész alkotása. A monumentális egyszarvú szobrának talapzatán tábla jelzi, hogy az unikornis a szüzesség és a szeretet szimbóluma.
A nagymegyeri id. Plauter Péter családjával együtt 2009-től Meger Art Nemzetközi Képzőművészeti Szimpózium néven alkotótábort rendez a Plauter-kúriában. Évente rendszeresen tavasszal és ősszel, tíz-tizenkét napig látnak vendégül a kúriában kárpát-medencei, javarészt magyar és más nemzetiségű képzőművészeket.

Ács János festőművész, a közép-dunántúli Bicskei járás Mány nevű, svábok által lakott községben él. A festészet számára már nem nagyon jelent kihívást, ezért 2016-ban szobrászatra váltott. A Plauter Kúriában először 2015 őszén megrendezett képzőművészeti szimpóziumon vett részt. A lovakkal, lovastáborok szervezésével is foglalkozó ifj. Plauter Péter akkor kérte meg, hogy fémből készítsen egy lószobrot, amelyet a fák között állítana fel. A művész felvetette, hogy attól különlegesebbet, egy egyszarvú szobrát készítené el önköltségi áron. 2015 telén tanulmányrajzokat készített a tervezett Egyszarvú-szobrához. 2016 februárjától öt hónapon át, dolgozott a monumentális művön. A kúriában sok lakodalmat is rendeznek, ezért úgy gondolta, hogy ez a jelkép majd a fiatalok tisztaságára, az egymás iránti szeretetükre és a közös boldog jövőjükbe vetett hitükre is utalhat.

Pontos helyszín, címA nagymegyeri Plauter Kúria udvarán található
Készítés időpontja2016. augusztus 25.
Készíttető nevePlauter Péter és családja
LétrehozóÁcs János festőművész, Mány (Magyarország)
Készítés céljának ismert okautalás a tisztaságára, az egymás iránti szeretetre, a közös boldog jövőjbe vetett hitre
FeliratUNICORNIS / panenstvo a symbol lásky... / A szüzesség és szeretet szimbóluma... / The symbol of virginity and love... / Artist János Ács / Magyarország / 2016
Gondozását felügyeliPlauter Péter és családja