A nagymegyeri zsidó temető

Nagymegyeren ma az egykori zsidó hitközség legjelentősebb emléke, a nagymegyeri zsidó temető. A  temető a várostól északra, a nagymegyeri evangélikus és az egykori hadifogoly temető, az ún. „szerb temető” szomszédságában található. A temetőhöz az Ipari utcából  járható földút vezet. A temető a 19. század első felében alakult ki az egykori nagymegyeri curiális nemesi  birtokon. A temető a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség tulajdonában van, alapterülete 72×50 m. Területén 208 sír található. A sírkövek egy kis része sérült. Nagyobbik részén a felirat megkopott. Ugyanakkor néhány sírkövet az utóbbi években felújítottak. A sírkövek felirata abszolút többségében héber nyelvű. Négy sírkő hátsó részén van magyar nyelvű szöveg. A temetőben megtalálhatók az egykori nagymegyeri zsidó hitközség jeles személyiségeinek, rabbijainak a sírkövei is. Ezek közé tartozott Joszéf Dov Lock rabbi sírköve is. A sírköveken gyakori az alapvető adatok (név, halál időpontja, az elhunytat dicsérő szavak, versek) előfordulása, amelyek akár a sírkő teljes felületét is kitölthetik. Ezek jellegzetes kordokumentumok, amelyek tükrözik a zsidó hitközség korabeli erkölcsi normáit. A temetőben a sírok kelet felöl nyugati irányba voltak kialakítva. A sírkövek többsége szürke vagy fehér márvány. A nőket és férfiakat vegyesen temették el. A temetőben ma már nem temetnek.

Pontos helyszín, címNagymegyer, Csendes u. (Tichá)
Készíttető neveA Nagymegyeri Zsidó Hitközség
Készítés céljának ismert okatemető
Gondozását felügyeliDunaszerdahelyi Zsidó Hitközség
ForrásinformációkVarga László: Velünk éltek, A nagymegyeri zsidóság története, Komáromi Zsidó Hitközség, Komárom, 2010
nagymegyer-zsido-temeto