Cseri István esperes emléktáblája

Cseri István esperes 1944-48 között volt Nagymegyer római katolikus esperes plébánosa. 1947-ben meglátogatta  a Csehorszába deportált nagymegyeri magyar családokat, hogy lelkivigaszt nyújtson nekik. A hatalom mindezt 1948-ban megtorolta és büntetésként 1948. október 19-én kitelepítette Magyarországra, Budapestre került, ahol a Krisztus Király templom plébánosa lett. Állandó kapcsolatott tartott fenn itthon maradt, s Magyarországra telepített híveivel. Az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc után letartoztatják. Hónapokig volt vizsgálati fogságban. Ez megviselte egészségi állapotát, 1959-ben, életének 56-ik évében hunyt el. A budapesti Rákoskeresztúri temetőben van eltemetve. Emlékére 2008.április 13-án, a Szent Miklós templom külső falán, emléktáblát állítatott a Nagymegyeri Kolping Szervezet, a Nagymegyeri Római Katolikus Plébánia és a Csemadok Városi Szervezete. Minden év Jópásztor vasárnap, a szentmise után a szervezetek képviselői megkoszorúzák ezt az emléktáblát.

Pontos helyszín, címNagymegyer, Szent István utca 25.
Készítés időpontja2008. április 13.
Készíttető neveNagymegyeri Kolping Szervezet, Nagymegyeri Római Katolikkus Egyház, Csemadok Nagymegyeri Szervezete
Készítés céljának ismert okaEmlékhely állítása Cseri István egykori nagymegyeri plébánosnak
FeliratEgy bátor katolikus pap,aki 1947 nyarán lelki vígaszt vitt / A Csehországba deportált nagymegyeri magyaroknak. / Ezért a korabeli hatalom 1948-ban Magyarországra telepítette. / In memoriam (CSERI ISTVÁN (1903-1959) / Nagymegyeri plébános (1944-48) emlékére állíttatta / a kitelepítés 60.évfordulója alkalmából / a Csemadok Helyi Szervezete a Római Katolikus Egyház,a Kolping Helyi Szervezete / Nagymegyeren, 2008. április 13.
Gondozását felügyeliA Nagymegyeri Római Katolikus Plébánia
ForrásinformációkVarga László: Cseri István esperes (1903-1959), Nagymegyeri Római Katolikus Plébánia, 2008
Kapcsolódó rendezvények, ünnepségekMegemlékezés Cseri István esperesről