A városi kiváltságok emlékoszlopa

1466. december 15-én Nagyszombatban, Mátyás király, Nagymegyer és Izsap településeknek mezővárosi kiváltságot adott. Ez biztosította a két település számára az önkormányzati, pallosjog gyakorlását. Ez mellett évi három országos vásárt tarthattak és csak a királynak fizettek adót. A kiváltságlevelet a 16-17. században számos Habsburg uralkodó, illetve az erdélyi fejedelmek is megerősitették. A kíváltságlevél odaítélésének 530. évfordulóján, 1996.augusztus 24-én Nagymegyer Város Önkormányzata emlékoszlopot állíttatott az Öreg utca elején. Az  emlékoszlop alkotója Gáspár Péter pozsonyi szobrász volt.

Pontos helyszín, címNagymegyer, Öreg u.
Készítés időpontja1996. augusztus 24.
Készíttető neveNagymegyer Város Önkormányzata
LétrehozóGáspár Péter, szobrász
Készítés céljának ismert okaEmlékhely állítás
Felirat1466. december 15-én Corvin Mátyás magyar király városi kiváltságot adományozott Nagymegyernek. / Állíttatta Nagymegyer Város Önkormányzata. / 1996. augusztus 24-én.
Gondozását felügyeliNagymegyer Város Önkormányzata - Műemlékvédelmi bizottság
ForrásinformációkVarga László: Nagymegyer 1268-2008, Nagymegyer Város Önkormányzata, 2009