A nagymegyeri felújított hadifogoly temető emlékfala és emléktáblái

2008. október 13-án Belgrádban, Szerbia és Csehszlovákia miniszterelnöke aláírt egy szerződést a katonai sírok kölcsönös ápolásáról. Ennek hatására elkezdődött a haditemető rendbetétele. A felújítási munkák eredményeként az itt lévő kis kápolnával párhuzamosan egy keresztet helyeztek el, fákat ültettek és teljes mértékben kitisztították a korábban begyomosodott területet.
Az úgynevezett szerb temető felújításában nagy szerepe volt Nagymegyer egykori polgármesterének Ladislav Rudicky mérnöknek, aki a felújitási munkák idején rendszeres kapcsolatot tartott fenn Szerbia Szlovákiai Nagykövetségével, illetve Szlovákiában lévő Szerbek Szö-vetségével. Ő maga is gyakran kísérte el a városunkba látogató küldöttségeket a temetőbe, és tisztelgett emlékük előtt. Ebben az időszak-ban egy évben több alkalommal is magasrangú szerb küldöttség fordult meg városunkban. Ezért sikerült a felújitási munkákat folytatni. Ennek fontos állomása volt 2019. áprilisi 14-e, amikor katonai tiszteletadás mellett leleplezték az öt emléktáblából álló emlékfalat a haditemető szélén. Kialakitását még Lojkovič Sámuel polgármester vezette önkormányzat kezdeményezte, leleplezését a város új polgármestere, Holényi Gergő biztosította. Az eseményen részt vett Ondrejcsák Róbert a honvédelmi minisztérium államtitkára, Slobodan Filipović, Montenegró védelmi minisztériumának államtitkára, Momčilo Babić, Szerbia szlovákiai nagykövete, Steluţa Arhire, Románia szlovákiai nagykövete, Andrey Shabanov az orosz nagykövetség képviseletében, Marija Lakic Barfus, Montenegró nagykövetségének első titkára, Dragan Samardžić, a nagykövetség védelmi tisztje, továbbá Giuseppe Gimondo az olasz nagykövetség, Vida Csaba Magyarország nagykövetségének képviseletéáben. A temető felújitása 2019. április 14-től 2020 áprilisáig folytatódott. Befejezték a haditemetőt körülvevő kerítés felújitását, és ennek belső részén a Szlovákiai Szerbek Szövetsége elhelyezte a közel 20 emléktáblát, amin az itt eltemetett közel 6000 szerb hadifogoly neve olvasható.

Pontos helyszín, címFučik u.
Készítés időpontja2019. április 14-től 2020 áprilisáig