A nagymegyeri zsidó polgárok emléktáblája

A 2. világháború idején a koncentrációs táborokba, illetve munkaszolgálatos alakulatokban 418  nagymegyeri zsidó származású polgár halt meg. Ebből 229 felnőtt és 189 gyermek. Az elhurcoltak közül csak 110 személy élte túl a borzalmakat. Emlékükre 2004-ben, a Holokauszt 60. évfordulója alkalmából, Ács Sándor magánvállalkozó közreműködésével a Nagymegyeri Városi Művelődési Központ és a Csemadok Nagymegyeri Szervezete háromnyelvű emléktáblát állíttatott a Nagymegyeri Városi Művelődási Központ külső falán, az egykori nagymegyeri zsinagóga közelében. Az emléktábla ünnepélyes leleplezésére, 2004. június 27-én került sor amelyen részt vett Weisz Josua, egykori  Izraelben élő nagymegyeri polgár által vezetett küldöttség is.2014.június 8-án az emléktáblát felújítatta a Nagymegyeri Városi Önkormányzat,kie-gészítve az egykori nagymegyeri zsinagóga négy tartóoszlopával amelyek egy dunaszerdahelyi magánház bontásakor kerültek elő.

Pontos helyszín, címNagymegyer, Városi Művelődési Központ, Komáromi út
Készíttető neveNagymegyeri Városi Önkormányzat, Csemadok Nagymegyeri Szervezete
LétrehozóÁcs Sándor
Készítés céljának ismert okaEmlékhely állítása a Holokauszt nagymegyeri áldozatainak
FeliratNagymegyerről / 1944 júniusában / az Auschwitzi / koncentrációs / táborba elhurcult / és az ott halálra / kínzott / 418 zsidó / polgártársunk / emlékére.
Gondozását felügyeliNagymegyeri Városi Önkormányzat - Műemlékvédelmi bizottság
ForrásinformációkVarga László: Velünk éltek. A nagymegyeri zsidóság története, Komáromi Zsidó Hitközség, 2010, Komárom
Kapcsolódó rendezvények, ünnepségekMegemlékezés a Holokauszt nagymegyeri áldozatairól