Árpád vezér szobra

Árpád vezér szobra

Nagymegyer város nevét a honfoglaló magyar törzs, Megyerről kapta amelynek vezére Árpád fejedelem volt. Ennek emlékére állíttatta a Csemadok Nagymegyeri Szervezete, és a Nagymegyeri Városi Önkormányzat, a település első írásbeli említésének 740. évfordulója alkalmából. A szobor ünnepélyes leleleplezésére 2008. október 25-én került sor, a Kárpát-medencei Megyer települések találkozója alkalmából. A  fából faragott szobrot  Nagy Géza csicsói, és Farkas Attila budapesti  fafaragó készítették.

Pontos helyszín, címNagymegyer, Bartók tér
Készíttető neveA Csemadok Nagymegyeri Szervezete, Nagymegyeri Városi Önkormányzat
LétrehozóNagy Géza és Farkas Attila fafaragók
Készítés céljának ismert okaEmlékhely állítás
FeliratÁrpád nagyfejedelem. / A városunk nevét adó Megyer törzs vezére. / Állíttatta: Nagymegyer város első írásbeli említésének 740. évfordulója alkalmából a Csemadok városi szervezete és a városi Önkormányzat. / 2008.október 25. / Veľkoknieža Arpad vodca maďarského kmeňa Megyer. / Grand Duke Arpad. Chiecthain of Hungarian tribe Megyer.
Gondozását felügyeliNagymegyeri Városi Önkormányzat - Műemlékvédelmi bizottság
ForrásinformációkVarga László: Nagymegyer 1268-2008, Nagymegyer Város Önkormányzata, 2009