Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. június 20.

Gróf Esterházy János emléktáblája

Gróf Esterházy János emléktáblája

Esterházy János sorsa tragikus jelképe a magyarok számára vesztes XX. századnak, és jelképe annak a XX. századi közép-európai sorsnak is, amely az Istenben és az emberi szabadságban, a nemzeti hűségben és a nemzetek közötti egymásrautaltságban keresett menedéket. A 2017-es évben halának 60. évfordulójára emlékezett a felvidéki magyarság. Ehhez a megemlékezés sorozathoz csatlakozott a nagymegyeri magyarság is, amikor 2017. október 21-én, a Csemadok helyi szervezete és a római katolikus egyházközség szervezésében, emléktáblát lepleztek le a Szent Miklós templom külső falán.
Gróf Esterházy János Nagymegyeren is megfordult. 1934-május 6-án a községben megtartott népgyűlésen azt hangsúlyozta, hogy az Országos Keresztényszocialista Párt mindig csakis az állam törvényeinek tiszteletben tartásával vett részt a politikai küzdelemben, s a jövőben is törvényes keretek között kíván harcolni a magyar nemzeti kisebbség jogaiért. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy a párt szemet hunyjon a magyarságot ért sérelmek felett. “Mi, akik törvénytisztelők vagyunk – hangsúlyozta Esterházy -, mindenkor rámutatunk sérelmeinkre, mert ez az orvoslás előfeltétele és útja.” A magyar nemzeti kisebbség önvédelmi harcát azonban nagyon sokan tudatosan félremagyarázzák, hogy ezáltal is diszkreditálhassák a magyar pártokat.
„Politikai ellenfeleink – úgymond irredentizmussal, államfelforgatással vádolnak. Minket ezek a rosszindulatú vádak hidegen hagynak, mert mi keresztényszocialisták a törvény útjáról tizennégy esztendő óta le nem tértünk” – fejtette ki nagymegyeri beszédében az Országos Keresztényszocialista Párt országos elnöke.

Kategóriaszobor, emlékmű, emléktábla
TelepülésNagymegyer [Veľký Meder]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapotjó, karbantartott
GPS47.852021, 17.771268
Pontos helyszín, címSzent István utca - ulica Svätého Štefana, 25
Készítés időpontja2017
Készíttető neveCsemadok Nagymegyeri Szervezete, Nagymegyeri Római Katolikus Egyház
LétrehozóÁcs Sándor magánvállalkozó
Készítés céljának ismert okaGróf Eszterházy János halálának 60. évfordulója alkalmából
FeliratGróf Eszterházy János (1901-1957) felvidéki magyar politikus. "A mi jelünk a kereszt." Halálának 60. évfordulója alkalmából állíttatta a Csemadok és a római katolikus egyházközség.
Gondozását felügyelia Nagymegyeri Római Katolikus Egyház
ForrásinformációkVarga László: Nagymegyer 1268-2008, Nagymegyer Város Önkormányzata, 2009
Rövid URL
ID17400
Módosítás dátuma2017. október 23.
nagymegyer-esterhazy-emlektabla (3)
nagymegyer-esterhazy-emlektabla (2)

Hibát talált?

Üzenőfal