A 2. világháború nagymegyeri hőseinek emlékoszlopa

1991-ben kezdeményezte a Csemadok Nagymegyeri Szervezete a 2. világháború nagymegyeri hőseinek emlékére  egy emlékmű fellállítását. A kezdeményezés hátására gyűjtés indult, aminek eredményeként az eredeti  elképzelést módosítani kellett. Az emlékmű helyett emlékoszlopot készített  Lipcsey György, dunaszerdahelyi szobrász. Az emlékoszlop tetején egy síró anyafej látható. Köralakú talpazatát a városi önkormányzat saját költségén biztosította. Az emlékoszlop ünnepélyes leleplezésére 1991. november 2-án került sor, több mint 300 személy jelenlétében. Az emlékoszlop talpazatát abban az évben megnyíló magyar tannyelvű gimnázium 34 diákja állta körül égő gyertyával kezükben. Ekkor szólaltak meg először Nagymegyer templomainak harangjai a 115 hős emlékére.

Pontos helyszín, címNagymegyer, Hősök tere
Készíttető neveCsemadok Nagymegyeri Szervezete, Nagymegyer Város Önkormányzata
LétrehozóLipcsey György szobrász
Készítés céljának ismert okaEmlékhely állítás a 2. világháború nagymegyeri hőseinek
Gondozását felügyeliNagymegyer Város Önkormányzata - Műemlékvédelmi bizottság
ForrásinformációkVarga László: Béke poraikra. Az 1. és 2. világháború áldozatai és hősei Nagymegyeren, Gyurcsó István Alapítvány Könyvek 25. Dunaszerdahely, 2002
Kapcsolódó rendezvények, ünnepségekMegemlékezés az 1. és 2. világháború hőseiről Nagymegyeren