Kazinczy Lajos alezredes emléktáblája

1849. május 19-től Nagymegyerről irányította az Alsó-Csallóközi hadműveleteket Kazinczy Ferenc fia, Kazinczy Lajos alezredes. Innen küldte 1849.május 24-én jelentését Görgeinek a térségben harcoló osztrák hadsereg erejéről, és hadműveleti terveiről. Engedélyezte 1849. május végén a szokásos nagymegyeri országos vásárt. Seregében viszont szigorú rendet tartott. Neve két katonai vésztörvényszéki határozat kapcsán fennmaradt. 1849.június 2-án elhagyta a várost. Görgei parancsa értelmében Erdélybe vezénylik. Itt, Zsibón Görgei javaslatára leteszi a fegyvert a cári csapatok előtt. Haynau fogságába  kerül, aki halálra ítéli. 1849. október 20-án Aradon, 29 éves korában kivégzik. Ő volt a 14. aradi vértanú. Emlékére a Csemadok Nagymegyeri Szervezete 2012. október 6-án emléktáblát állíttatott.

Pontos helyszín, címNagymegyer, Római katolikus temető
Készíttető neveCsemadok Nagymegyeri Szervezete
LétrehozóÁcs Sándor
Készítés céljának ismert okaEmlékhely állítás Kazinczy Lajos alezredesnek
FeliratA 14.aradi vértanú, Kazinczy Lajos (1820-1849) emlékére. / Aki 1849. május 23. - 1849 .június. között Nagymegyerről / irányította a 8. hadtest Alsó-Csallóközi hadműveleteit. / Nagymegyer, 2012. október 6. / A Csemadok Nagymegyeri Alapszervezete
ForrásinformációkVarga László: Város a hadak útján, Nagymegyer 1848/49-ben, KT Kiadó Komárom, 2001
Kapcsolódó rendezvények, ünnepségekMegemlékezés az aradi vértanúk napjáról Nagymegyeren