A 2. világháború nagymegyeri hőseinek emlékműve

1991 után a 2. világháború nagymegyeri hőseinek családi hozzátartozói  kezdeményezték, hogy a Hősök terén egykori családtagjaiknak ugyanolyan emléművet állitson a város, mint amilyen emlékművet állítottak 1938-ban az első világháború hőseinek. A több éves civil kezdeményezés sikerrel járt. 2002-ben a Nagymegyeri Városi Önkormányzat jóváhagyta a kezdeményezést. Megbízták Ács Sándor magánvállalkozót az elképzelés kivitelezésére. Így jött létre az első világháborús emlékmű mellett, annak formájára, egy másik emlékmű, amit közös vaskerités vesz körbe. Az emlékmű ünnepélyes átadására 2002. november 2-án került sor, amikor megjelent Varga László: Béke porakra című könyve, az 1. és a 2. világháború nagymegyeri hőseiről. Az emlékmű gránitoszlopa hat méter magas és rajta 115 név olvasható.

Pontos helyszín, címNagymegyer, Hösök tere
Készíttető neveNagymegyer Város Önkormányzata
Készítés céljának ismert okaEmlékhely állítás a 2. világháború nagymegyeri hőseinek
Felirat1939-1945
Gondozását felügyeliNagymegyeri Városi Önkormányzat - Műemlékvédelmi bizottság
ForrásinformációkVarga László: Béke poraikra. Az 1. és 2. világháború áldozatai és hősei Nagymegyeren, Gyurcsó István Alapítvány Könyvek 25. Dunaszerdahely, 2002
Kapcsolódó rendezvények, ünnepségekMegemlékezés az 1. és 2. világháború hőseiről Nagymegyeren