A nagymegyeri katolikus temető

A Szent István utca végén található temető a város legnagyobb temetője. A 2013-as évben 1848 sírhely volt benne, ezért a város önkormányzata keresi az új temető megnyitásának lehetőségét. Kialakításának pontos időpontját nem ismerjük. Az viszont tudjuk, hogy ez már a katolikusok második temetője. Az első temető a mai templomdombon, a katolikus templom körül volt a középkorban. A temető felújított halottasházát a katolikus és református egyház közösen használja. A temető középső részén található a Wéber család által 1910-ben emelt kápolna, előtte található nagykereszttel. A temetőben megtalálható számos egykori nagymegyeri egyházi (Fehér Lipót, Tremmel Lajos, Marczy József) és világi  előkelőség, kulturális személyiség (Dr. Szaiff József honvédfőorvos, Bartal Mór, az énekkar megalakítója, Hencz Pál igazgató tanító, Varga Tibor színész) sírja. A Wéber kápolna külső falán a 14. aradi vértanú, Kazinczy Lajos alezredes emléktábláját találjuk.

Pontos helyszín, címNagymegyer, Szent István u.
Készítés időpontjanem ismerjük
Készíttető neveNagymegyeri Római Katolikus Egyház
Készítés céljának ismert okatemető
Gondozását felügyeliNagymegyeri Római Katolikus Egyház, Nagymegyeri Városi Önkormányzat
ForrásinformációkTánczos Tibor-Varga László: Nagymegyer, Kulturális emlékek, Honismereti Kiskönyvtár 87. sz., KT Komárom
nagymegyer-katolikus-temeto-2