Az 1. világhaború nagymegyeri hőseinek emlékműve

Az 1. világháború idején 125  hősi hallotja volt Nagymegyer városnak. A háború befejezése után a csehszlovák állam nem engedélyezte, hogy a város emlékművet állítson emlékükre. Csak a háború befejezése után húsz évvel, az első  csehszlovák állam utolsó évében, teremtődött meg ennek a lehetősége. Dr. Kálmán László zsidó származású orvos vezetésével letrejött bizottság egy kérvényt nyújtott be a járási szerveknek. A járási hivatal 1938. augusztus 29-én kiadott engedélye alapján készült el az emlékmű. Nagy Mihály nagymegyeri kőművesmester vezetésével készült emlékmű alapja beton volt, az emlékoszlop gránitból készült, amire 120 nevet véstek. Az emlékmű összköltsége 17 000 csehszlovák korona volt. Az emlékmű gránitoszlopa hat méter magas volt, és 5,5 méter széles kerítés vette körül. Átadása után kapta a tér, amelyet korábban Erzsébet kertnek hívtak, a Hősök tere nevet.

GPS47.858951, 17.766958
Pontos helyszín, címNagymegyer, Hösök tere - az első világháborús emlékmű mellett, közös vaskerités veszi őket körbe.
Készíttető neveDr. Kálmán László és társai
LétrehozóNagy Mihály építőmester
Készítés céljának ismert okaEmlékhely állítás az 1. világháború nagymegyeri hőseinek
Felirat1914-18 / Nagymegyer község hősi halottai
Gondozását felügyeliNagymegyer Város Önkormányzata - Műemlékvédelmi bizottság
ForrásinformációkVarga László: Béke poraikra. Az 1. és 2. világháború áldozatai és hősei Nagymegyeren, Gyurcsó István Alapítvány Könyvek 25. Dunaszerdahely, 2002
Kapcsolódó rendezvények, ünnepségekMegemlékezés az 1. és 2. világháború hőseiről Nagymegyeren