Deportáltak és kitelepítettek emlékműve

Az emlékművet 1996-ban, a nagymegyeri deportált és kitelepített lakosság első talalkozója alkalmából leplezték le. A hontalanság korában, 1945-48 között 539 személyt (köztük 83 gyermeket) deportáltak Csehországba és 205 családot telepítettek Magyarországra. A célállomások közé tartozott Mezőmegyer (16 család), Gerendás (13 család), Elek (8 család), Csorvás (3 család), Mezőberény (6 család), Magócs (2 család), Újkígyós (1 család), Békéscsaba (16 család), Körösladány (1 család), Drávaszabolcs  (1 család), Németpalkonya (1 család). A kitelepítettek között volt a város katolikus esperes plébánosa Cseri István is.

Pontos helyszín, címBartók-tér
Készíttető neveCsemadok Nagymegyeri Szervezete
LétrehozóÁcs Sándor
Készítés céljának ismert okaEmlékhely állítás
FeliratNagymegyer város / Veľký Meder
Gondozását felügyeliNagymegyer város (mint tulajdonos) - Műemlékvédelmi bizottság
ForrásinformációkVarga László : Amikor elindult a vonat, Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely, 2007
Kapcsolódó rendezvények, ünnepségekMegemlékezés a nagymegyeri magyar lakosság deportálásáról és kitelepítéséről