A Zárda iskola épülete

A Nagymegyeri Szent Miklós templom mellett épült fel 1902-ben. Építettetője a csicsói grófnő Köröspataki Kálnoki Adalheidis-Sabran Pontevés volt, aki az iskolát és a templomot meghalt fiának Henriknek és férjének Sabran Pontevés hercegnek emlékére készítette. Az 1902. július 27-én felszentelt iskolában a grófnő a tanítást a Szent Vince Leányai nevet viselő apácarendre bízta. A leányiskola, a Szent Elzeár Iskola nevet vette fel. A tanítás három tanteremben, összevont osztályokban folyt egészen 1944-ig. Az iskolát a két világháború között átlag 200 tanuló látogatta. 1949-2004 között az épületet a Bartók Béla Magyar Tannyelvű Alapiskola használta. A külső falán a mai napig is emléktábla őrzi az iskola építettetőjének nevét. Az udvar felöli részen is két emléktáblát találunk. Az egyiket az egykori nagymegyeri pap-költő, Farkas Jenő emlékére készítette a Csemadok Nagymegyeri Szervezete, a másikat a  Nagymegyeri 23. Arany János Cserkészcsapat a cserkészmozgalom  kialakulásának 80. évfordulójára Nagymegyeren.

Pontos helyszín, címNagymegyer, Szent István u.
Készítés időpontja1902. július 27.
Készíttető neveKöröspataki Kálnoki Adalheidis-Sabran Pontevés hercegnő
Készítés céljának ismert okaoktatási célok
FeliratA.M.D.G. / Építtetett / SABRAN-PONTEVÉS HERCEGNÉ / KÖRÖSPATAKI KÁLNOKY ADALHEIDIS/ grófnő által / SABRAN-PONTEVÉS HERCEGNEK / +1894 évi Április 6. / és egyetlen gyermeköknek / HENRIK ELZEÁRNAK / +1885 évi Február 23. / DRÁGA EMLÉKÉRE / Felszenteltetett / XIII. Leó PÁPA Ő SZENTSÉGÉNEK JUBILÁRIS ÉVÉBEN / 1902 .évi Július 27. / ...Akik könyhullatással vetnek, örvendezéssel aratnak", / 125 Zsolt.
Gondozását felügyeliNagymegyeri Római Katolikus Plébánia
ForrásinformációkVarga László: Nagymegyer 1268-2008, Nagymegyer Város Önkormányzata, 2009