Janiga József festőművész mellszobra

A Csallóköz tájképfestőjeként ismert Janiga József 1946-ban született Párkányban. 1984-ben költözött családjával Nagymegyerre, ahol a művészeti alapiskola tanára lett. Közben önálló és csoportos kiállítások sora jelzi pályájának egy-egy állomását, valamint tankönyvek, mesekönyvek, gyermeklapok illusztrációi. 1996-ban agyvérzés következtében megbénult jobb fele. Művészeti munkáját bal kézzel folytatta. 58 éves korában Nagymegyeren halt meg. Sírja a nagymegyeri református temetőben található. A művészeti iskola udvarán 2006-ban leplezték le mellszobrát, Lipcsey György szobrász alkotását. 2007-ben az iskola felvette a Janiga József  Művészeti Iskola tiszteletbeli nevet.

Pontos helyszín, címNagymegyer, Janiga József Művészeti Iskola, Vasút utca
Készíttető neveNagymegyer Város Önkormányzata