Nagy Rátz József nemzetőr sírja

1808-ban született Nagymegyeren. 1836-tól fokozatosan különböző tisztségeket töltött be a városban. Kezdetben a nemesi tanács tagja, majd később a nemesség hadnagya volt. Az 1848/49-es forradalmi időszakban lesz a város jegyzője, 1848. május 6-án kialakított 180 tagú nemzetőrség parancsnoka. 1869-1875 között a város bírája. 1878.december 3-án, életének 70. évében halt meg. Sírja a nagymegyeri református temetőben van, amelyet  a Nagymegyeri Városi  Önkormányzat 2012-ben felújított. Ezen a helyen  tartja  2012.március 15-e óta, a Csemadok Nagymegyeri Szervezete az 1848. március 15-i  koszorúzási emlékünnepségeket.

Pontos helyszín, címNagymegyer, Református temető
Készíttető neveÖzvegye Nagy Johanna
Készítés céljának ismert okasírkő
FeliratItt nyugszik / nemes / Nagy Rátz József. A nemességnek több évig / volt hadnagya, / később a város bírája. / Meghalt 1878.december 3-án életének / 70-ik évében. / Ki örömöt és nyugalmat / lelkemnek teremtettél, / Te itt nyugszol a csendes sírban / még bús lelkem árván él. / Csak egy remény vigasztalja / rideg életem napjait, / hogy egy boldogabb hazában / kedves férjem látlak még. Emeltette hűsége jeléül / gyászoló özvegye / nemes Nagy Johanna
Gondozását felügyeliNagymegyeri Városi Önkormányzat - Műemlékvédelmi bizottság
ForrásinformációkVarga László: Város a hadak útján, Nagymegyer 1848/48-ben, KT Kiadó, Komárom, 2001