A Csemadok megalakulásának emléktáblája

A Csemadok Nagymegyeri Alapszervezete 1949. június 5-én tartotta “első” alakuló gyűlését az egykori  Katolikus Legénylet, az esemény idején a városi mozi, a mai városi könyvtár épületében. Mivel az adott időben a Szövetségnek még nem volt jóváhagyva az alapszabályzata, az alakuló gyűlést meg kellett ismételni, 1950. január 25-én. A Csemadok Nagymegyeri Szervezete, a Szövetség megalakulásának 50. évfordulója alkalmából emléktáblát készített az eseményről, amit 1999. június 5-én, ünnepélyes keretek között lepleztek le.

Pontos helyszín, címNagymegyer, Komáromi út
Készíttető neveA Csemadok Nagymegyeri Szervezete
LétrehozóÁcs Sándor
Készítés céljának ismert okaEmlékhely állítás a Csemadok Nagymegyeri Szervezetének megalakításáról
FeliratMottó: / "Hűség a küldetéshez / Bátorság a hűséghez" / Ebben az épületben tartotta első / alakuló gyűlését 1949.június 5-én / a Csemadok Nagymegyeri / városi alapszervezete. / Készült a Csemadok megalakulásának / 50.évfordulója alkalmából. / Nagymegyeren, 1999.június 5-én. / A Csemadok Helyi Szervezete.
Gondozását felügyeliA Csemadok Nagymegyeri Szervezete
ForrásinformációkVarga László: Kultúránk szolgálatában, Gyurcsó István Alapítvány Könyvek 30, Dunaszerdahely-Nagymegyer, 2004
Kapcsolódó rendezvények, ünnepségekA Csemadok Nagymegyeri Szervezetének megalakítása