Tiszta forrás település emléktábla

2014-ben a Magyar Művészeti Akadémia Néprajzi Tagozata és az MTA BTK Zenetudományi Intézet együttműködésével elindult a „Tiszta forrás település” program, melynek keretében a Magyar Művészeti Akadémia minden évben négy település részére „Tiszta forrás település” címet adományoz.

A “Tiszta forrás település” címet és a vele járó emléktáblát adományozta a csallóközi városnak – az erdélyi Gyergyóditró után másodikként a határon túli települések közül – a Magyar Tudományos Akadémia BTK Zenetudományi Intézete, a Néprajzi Múzeum, a Hagyományok Háza és a Magyar Művészeti Akadémia Néprajzi Tagozata a 2014-ben indított Tiszta forrás település program keretében.
Az emléktáblát 2016. május 7-én az Ág Tibor kórustalálkozó előtt avatták fel.
Az emléktábla avatása után került sor a városi művelődési közpotban az Ág Tibor emlékszoba avatására is. A család által adományozott tárgyak, eszközök, szinte méretre idézik fel Ág Tibor dolgozószobáját.

Az avató ünnepségen Mikóczy Dénes alpolgármester üdvözlő szavait követően dr. Lázár Katalin, az MTA Zenetudományi Intézetének főmunkatársa, megköszönte a városnak azt a munkát, melyet Nagymegyer végez a Bartók által gyűjtött népdalok megőrzésében, egyáltalán a hagyományápolás terén, „mi csak ezt a segítséget kívánjuk viszonozni”.
Lojkovič Sámuel polgármester hangsúlyozta, büszkék a kitüntetésre, melyet a cím és a tábla jelent, méltó helyre is kerül a kultúra házának falán, hiszen ez az otthona többek között a Bárdos Lajos Vegyes Karnak is. És otthona az Ág Tibor-emlékszobának, melyet a művelődési ház egyik, régóta nem használt helyiségében nyitottak meg, Ág Tibor lánya, Zsóka, és fia, Zoltán jelenlétében, aki köszönetét fejezte ki azért, hogy ilyenképpen is megbecsülik apja hagyatékát. A három éve elhunyt népzenekutató és karnagy dolgozószobáját költöztették át.

Pontos helyszín, címA városi művelődési központ bejárata melletti falon található.
Készítés időpontja2016. május 7.
Készíttető neve a Magyar Tudományos Akadémia BTK Zenetudományi Intézete, a Néprajzi Múzeum, a Hagyományok Háza és a Magyar Művészeti Akadémia Néprajzi Tagozata
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
Felirat"Tiszta forrás település" / ITT GYŰJTÖTT NÉPDALOKAT 1910-BEN / BARTÓK BÉLA / ZENESZERZŐ ÉS NÉPZENEKUTATÓ / MTA BTK ZENETUDOMÁNYI INTÉZET / NÉPRAJZI MÚZEUM / HAGYOMÁNYOK HÁZA / MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA / 2016 // szlovák nyelven