2024. április 19.

A városi tájház kialakításának kezdeményezője a Csemadok Nagymegyeri  Szervezete volt, miután 1978-80 között a nagymegyeri gimnázisták jelentős számú néprajzi tárgyat gyűjtöttek össze, és az akkori Városi Helyi Nemzeti Bizottság megvásárolta a Rózsa utcai nádfedeles épületet, amely a mestergerendán megtalálható évszám szerint 1836-ban építette: ”Nemes Lovas István feleségével N. Tóth Mikolai Máriával.” Az épület az utcával párhuzamos tengellyel épült fel, az utcafrontról némileg hátrébb húzva a telek belsejében. A hagyományos természetes anyagokból készült házon náddal fedett nyeregtető van. A tájházat 1980 nyarán rendezték be a városban szervezett honismereti tábor résztvevői (nagymegyeri és Győr-Sopron Megyei gimnazisták), Szabó József, Bedécs Gyula és Varga László tanárok, illetve a Győri Xantus János Múzeum szakdolgozói, Csere Judit és Bíró Ibolya vezetésével. A tájházat 1980. december 1-jén nyitották meg, berendezése a helyből és környékről ide került gyűjteménye, a 19-20.század fordulójának kisparaszti lakás- és tárgykultúráját, a mezőgazdasági és a helyi háziipar eszközeit mutatja be. Az épület soros elhelyezésű négy helyiségből áll. Az udvarról a pitvarba lépve jutunk jobbra az első szobába, balra pedig a hátsószobába. A negyedik helyiség, a kamra külön bejárattal az udvarról nyílik. Itt a háztartásban és a mezőgazdaságban használatos eszközök kaptak helyet. Az elsőszoba fűtetlen, a konyha nyitottkéményes, hátsó részében van a katlan, az épített tűzhely. A sütés-főzés eszközei ugyancsak  megtalálhatók a konyhában. Itt van a sütőlapát, a dagasztóteknő, a köpülő, gyaludeszka, a borstörő, a vájlókosár stb. A falakon színes tányérokat, a polcokon tejesköcsögöket, aratókorsókat s más,  főzéshez szükséges edényeket s eszközöket  találunk. Ide csatlakozik a hátsószoba takaréktűzhelye is. A helyiségek korabeli berendezési tárgyai a helyi lakosok ajándékai. A telek és a rajta álló lakóépület tulajdonosa a Nagymegyeri Városi Önkormányzat, amely 2000-ben renováltatta a 177 éves épületet. A benne látható kiállítás működtetője a Nagymegyeri Városi Művelődési Központ. A tájház május és szeptember hónapok között látogatható.

Kategóriatájház, kézművesház
Pontos helyszín, címNagymegyer, Rózsa utca 16