Domonkos templom és kolostor

Kassa legrégebbi temploma. A 13. században épült keletelt templom, az északi oldalon hozzá csatlakozó rendházzal. Az akkorra leromlott épületeket 1437-ben, gótikus stílusban átépítették. A reformáció idején, 1553-ban a fanatizált protestáns városlakók megrohanták, kirabolták és tönkretették a kolostort. Ezt követően a domonkosok elhagyták Kassát. Az épület másfél évszázadon át csak pusztult, több tűzvész is érte. A domonkos szerzetesek csak 1699-ben térhettek vissza és 1767-re helyreállították az épületet, immár barokk stílusban. A városfal közelsége miatt több ostromban is megsérült, leégett. Jelenlegi formáját 1894-ben kapta.
A műemléki kutatások számos középkori elemet tártak fel az épületben. A déli oldalon az egykori középkori bejárat (befalazva) és a nyugati kapu eredeti állapotában látható. A rendházban is vannak középkori elemek (gyámkövek).

Pontos helyszín, címDomonkosok tere 6. - Dominikánske námestie 6.
Készítés időpontja13. században
Készíttető nevekatolikus egyház
Készítés céljának ismert okaegyházi tevékenység, szerzetesi élet gyakorlása
FeliratPia LIberaLItate pubLICI et prIVata seDVLItate ornatuM (Áldozatos közadakozásból és személyes buzgóságból javíttatott (lett ékesítve)