Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. május 30.

Református templom

Református templom

A 16. század Kassán is a protestáns (lutheránus és református) hit elsöprő győzelmét hozta olyannyira, hogy egy időre még a híres dóm is protestáns kézre került. Később, a 17. században a reformátusok a mai Orsolya és Mészáros utcák sarkán építették fel templomukat. (A város református gyülekezetét a hagyomány szerint 1644. húsvétján maga I. Rákóczi György és felesége, Lorántffy Zsuzsánna alapította meg.) Ezt az Orsolya utcai templomot az ellenreformáció idején a Habsburg-párti katolikus vezetés elvette tőlük, és a század végén a pozsonyi Orsolya-apácáknak adta.
A reformátusok sokáig esetleges helyszíneken, majd fából készült templomban tarthatták csak istentiszteleteiket. Végül a belváros peremén, egy korábbi három szintes katonai raktár átépítésével, 1805-1810 között épülhetett meg a gyülekezet mai, egyszerű kialakítású temploma. Ennek homlokzatát 1853-ban átalakították, DNY-i sarkára pedig egy 27 m magas tornyot emeltek. Érdekesség, hogy a torony csúcsára azt az 1598-ból való érckakast – ősi református jelképet – helyezték, amely a dóm tornyát díszítette, amikor az protestáns kézen volt. Utána a kakas az Orsolya utcai templom tornyán szolgált, majd innen is el kellett menekíteni.
1895-ben a református templom tornyát 40 m magasságúvá építették ki. A nagyjából É-D-i tengelyű, kontyolt nyeregtetős,fémlemez fedésű templomhajó belseje igen puritán kialakítású. É-i és D-i rövidebb oldalán vaskos pilléreken álló, boltíves karzatok vannak. Fa berendezése empire stílusban készült.
Ma ebben a Miklós-börtön és Hóhér-bástya közötti épületben működik Kassa város egyetlen, magyar nyelvű református gyülekezete.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésKassa [Košice]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapot
GPS48.722773, 21.259918
Pontos helyszín, címFazekas utca 9. (Kálvin tér) - Hrnčiarska 9.
Készítés időpontja1810
Készíttető nevereformátus gyülekezet
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaegyházi tevékenység
Felirat-
Gondozását felügyelireformátus egyházközség
Forrásinformációkhttp://www.muemlekem.hu/hatareset/Reformatus-templom-Kassa-970
Rövid URL
ID12044
Módosítás dátuma2016. március 22.
Református templom
Református templom
Református templom
Református templom
Református templom
Református templom
Református templom
Református templom

Hibát talált?

Üzenőfal