Forgách-palota

Forgách-palota

A Magyarország történetében jelentős szerepet játszó Forgách család klasszicista stílusban, 1845-47. között épült, egy emeletes palotája a műemléki belváros tengelyét jelentő kassai Fő utca déli végén áll. Homlokzatának meghatározó elemei az enyhén előreugró, timpanonos középrizaliton találhatóak: vörös kőből faragott, dór fejezetű oszlopok, illetve az általuk tartott, nagy méretű, vas korlátú erkély.
Építtetői gróf Forgách Kálmán (1824-1878) és neje, báró Pongrácz Eleonóra ( 1823-1916) voltak, akik 1844-ben kötöttek házasságot.
A történelmi épületben az 1850-es években a helyhatóság működött, később 1878-tól Úri Kaszinónak adott helyet, illetve magyar keresztény társadalmi szervezetek, pártok székhelye lett. 1939-40-ben az udvart üvegkupolával fedték le és a Felvidéki Bank költözött bele. Ezt 1948-tól a Tatra Banka váltotta fel. 1961 óta könyvtár, ma az Állami Tudományos Könyvtár működik a szépen felújított épületben.
E ház elől indulnak a városi turisztikai centrum városnéző túrái („Kassai barangolások”) magyar nyelvű vezetéssel is.

Pontos helyszín, címFő utca 10. - Hlavná ulica 10.
Készíttető nevegróf Forgách Kálmán és neje, báró Pongrácz Eleonóra