Gerster Béla szülőháza

A kassai fő tér déli részén, a keleti oldalon, a középkori városfal vonalát jelző Harang utca csatlakozása közelében, zárt sorú beépítésben álló, egy emeletes, nyereg tetős, cserépfedésű, szabálytalan „U” alaprajzú épület, kis udvarral. A jelenlegi állapotában meglehetősen jellegtelen, századfordulós képet nyújtó épület nyilvánvalóan régebbi, talán a barokk korban épült. Földszintjén az utcára nyíló üzletek, az emeleten és az udvari szárnyakban lakások találhatóak. Az épület kiemelkedő nevezetessége, hogy e házban született Gerster Béla (1850. október 20. – Budapest, 1923. augusztus 3.) mérnök, aki – az 1848-49-es hős Türr István megbízásából – a Korinthoszi-csatorna tervezője volt. Ugyanő a Panama-csatorna társ-tervezőjeként is dolgozott. E két mérnöki művével méltán tett szert világhírre.
Gerster Béla az alap- és középiskoláit a szülővárosában, Kassán végezte, majd a bécsi műegyetemen szerzett mérnöki oklevelet. A Korinthoszi-csatorna tanulmánytervét Türr István megbízásából készítette. Ezzel a tervvel Velencében megnyerték a bankokat az építkezéshez szükséges 30 millió frank összeadására.
Minekután Türr István a görög kormánytól a földszoros átvágásához megszerezte az engedélyt, Gerster Béla a csatornaépítő vállalat főmérnökeként 1882-ben négyezer építőmunkással látott hozzá a 80 méter magas hátság átvágásához. Az építési munkák során 11 millió köbméter földet és kőzetet termeltek ki, elhasználtak 1 200 tonna lőport és 450 tonna dinamitot. A csatorna hossza 6 345 méter, talpszélessége 25 méter, a víz mélysége 8,5 méter.
A munkálatok során két kikötőt is építettek, továbbá egy hidat a peloponnészoszi vasútnak. Az így elkészült művet 1893. augusztus 6-án I. György görög király és felesége, Olga királyné – Ferenc József osztrák császár és magyar király jelenlétében – ünnepélyesen felavatta, majd a mesterséges víziutat 1893. október 28-án forgalomba helyezték.
A Korinthoszi-csatorna megtervezése és megépítése kétségtelenül nagy tett, hiszen ez a feladat már az ókortól izgatta az emberiséget. Időszámításunk előtt a IV. században már Démétriosz Poliorkétész is át akarta vágatni a földszorost. Később pedig Néró császár a júdeai hadjáratban szerzett hadifoglyokkal és rabszolgákkal akarta elérni ugyanezt, de neki sem sikerült, mint ahogy Hadrianus császárnak sem, sőt még a dúsgazdag Heródes Atticusnak sem. Az égiek úgy akarták, hogy ezt a feladatot a kassai mérnök, Gerster Béla oldja meg.
Gersterre az épület utcai homlokzatán három nyelvű emléktábla utal.

Pontos helyszín, címFő utca 9. - Hlavná ulica 9.
Készítés céljának ismert oka-
FeliratEbben a házban született / Gerster Béla (1850 – 1923), / a Korinthoszi-csatorna tervezője / és a Panama - csatorna társtervezője.