Márai Sándor lakóháza

A kassai középkori óváros egyik kevésbé előkelő, NY-i utcájában meghúzódó, egy emeletes, 19. századi, eklektikus küllemű, polgári lakóház. Homlokzatának leghangsúlyosabb eleme a bejárati kapu fölötti zárt erkély. Ebbe a házba költözött 1915-ben a Grosschmid család, köztük márai Grosschmid Sándor Károly Henrik, akit a világirodalom írói nevén Márai Sándorként ismer és tisztel. Itt szerzett élményeiről is olvashatunk a posztumusz Kossuth-díjas Márai 1934-ben írt, Egy polgár vallomásai című, világhírű önéletrajzi írásában. (Tulajdonképpen alig lakott itt, mert 1914-től kollégiumba került Budapestre, így csak a szünidőkben járhatott Kassán.) A házat 1991. óta emléktábla jelöli és kis Márai-emlékszobát is találunk benne.

Pontos helyszín, címMészáros utca 35. - Mäsiarska ulica 35.
Készítés céljának ismert okalakás