Régi városháza

Régi városháza

Kassa legrégebbi, ismert, középkori eredetű városháza a tér közepén, a mai nemzeti színház helyén állt, de ez az újkorra olyannyira tönkrement, hogy 1756-ban le kellett bontani. A ma “régi városházának” nevezett épület a Szent Erzsébet székesegyháztól É-ra, a fő tér K-i térfalában, zárt sorú beépítésben álló egy emeletes, reprezentatív, későbarokk palota. Több középkori telek egyesítésével kialakult területen épült Mária Terézia rendeletére 1780-ban Langer János kamarai építész tervei alapján. A szobordíszek alkotója a jászói Krausz Antal, a festményeké Schrött Erazmusz.
A lépcsőház oldalfalán Szathmáry Györgynek, Kassa nagy mecénásának reneszánsz-címeres emléktáblája látható, melynek hexameteres latin felirata magyarul így hangzik: „A két liliomot ugyanannyi rózsával egyesítve viselém, Corvin király maga adta hozzá az arany oroszlánt. 1492.“
A lépcsőház mennyezetén figyelmet érdemlő a magyar jog allegóriáját ábrázoló freskó, melyet 1781-ben az a bécsi Schrött Erazmus készített, aki festőként Kassán polgárjogot nyert és rajztanárként tevékenykedett.
Az utcai főhomlokzata szimmetrikus, hét tengelyes. Leghangsúlyosabb része az enyhén előreugró középrizalit, melyet Kassa város timpanonba foglalt, kőből faragott – némileg hibás – címere díszít. Párkányzatán báboskorlát fut végig, melyen barokk szobrok és vázák állnak. Az emeleti ablakokat gazdag rokokó vakolatdíszek keretezik. Az ablakok fölött kialakított képmezőkben szintén vakolatból kialakított domborművű jelenetek láthatóak. Értékes rokokó kovácsmunka a díszterem utcára nyíló erkélyének rácsa, ill. több, az épületen belüli vasrács.
Az épület hátsó traktusa közel sem ennyire reprezentatív, jellegzetes kassai, hosszú, keskeny udvart bezáró, körgangos, egyemeletes épületszárny.

E házban szállt meg 1805-1806 fordulóján a Napóleon elleni küzdelem egyik kiemelkedő alakja, az orosz Kutuzov tábornok. A ház 1927-ig látta el a városháza funkcióját, azóta több közfunkciót is ellátott, így könyvtár is volt. Újkori hagyomány, hogy Kassa főpolgármestere a városba látogató állam- és kormányfőket, valamint más neves vendégeket ismét a régi városháza dísztermében fogadja.

Pontos helyszín, címFő utca 59. - Hlavná ulica 59.
Készíttető neveMária Terézia