Nemzeti Színház

Nemzeti Színház

Kassa első városháza állt 1756-ig ezen helyen.A hajdani színházat 1786-89 között építtette gróf Sztáray Mihály és gróf Vécsey Miklós, Tallher János és Brocky Miklós tervei alapján. 500 személy befogadására volt alkalmas. Első előadásán Mozart: Szöktetés a szerájból c. művét játszották. Északi szárnyában kávézó, biliárd és étterem, az emeletén vigadó, dohányzószalon és söntés működött. 1828-ban itt alakult meg az Úri kaszinó. Itt tartották 1833. február 15-én magyar nemzeti drámánk, Katona József Bánk bánjának ősbemutatóját.
Petőfi is többször megfordult a városban, egy átmulatott szilveszter után, itt kérte meg teljesen illumináltan Prielle Kornélia kezét (aki Kassán volt színésznő), és akivel még azon éjszakán házasságot akart kötni, de nem találtak senkit, aki nyomban összeadta volna őket. Másnapra viszont már mindketten kijózanodtak.
Tény, hogy a színházban eleinte csak német színdarabokat játszottak. Magyarul először a miskolci társulat szólalt meg a kassai színpadon, 1816-ban, méghozzá Dérynével az élen. Rajta kívül Egressy Gábor és Béni, Szentpétery, Megyesy, Blaha Lujza, a Latabár-dinasztia művelte a színjátszást Kassán. 1884-ben a színházban előadás közben tűz ütött ki. 1894-ben biztonsági okokból bezárták, majd 1897-ben el is bontották.
Faragó Ödöntől kezdve Páger Antalig sok magyar színész életének fontos állomáshelye az egykori Kassai Nemzeti Színház, melynek máig fennálló impozáns, eklektikus-neobarokk stílusban épült épületét Láng Adolf tervezte, Jakab fivérek és Répászky Mihály neves kassai építészek kivitelezték 1897 és 1899 között. A belső tér művészi díszítése a budapesti szobrász, Mayer Ede munkáját dicséri, a mennyezet a bécsi Peregrin von Gastgeb alkotása.
A színház tetején a múzsák támogatójának, Auróra istennőnek a szobra áll.
1914-1926 között Faragó Ödön igazgató próbálta életben tartani a magyar színházat. 1920-tól szlovák és cseh társulatok is felléptek a városban, 1924-ben pedig megkezdődött az állandó kassai szlovák nyelvű színjátszás, kiszorítva a magyar társulatot a főszezonból.
A háborús évek alatt többek között Földessy Géza, illetve Kőrössy Zoltán társulata játszott Kassán. 1945-49 között lehetetlenné vált a magyar színjátszás. 1952-től a komáromi Magyar Területi Színház vendégeskedett a városban.
A második világháború után húsz évig tartott, amíg Kassán, ebben az ősi magyar városban sikerült újjáalakítani a magyar színházat, de már nem ezen épület falain belül.
Az 1990-es évekig minden felújítás nélkül üzemelő épület az utolsó évtizedeiben erősen leromlott, rekonstrukcióra szorult. Erre végül 1987-1994 között zajlott le. Ekkor a külső-belső felújításon túl a tér felszíne alá elrejtett raktárak készültek.

Pontos helyszín, címFő tér - Hlavné námestie
Készíttető neveKassa város
Létrehozó Láng Adolf, építész / Jakab fivérek és Répászky Mihály, építési válalkozók / Mayer Ede, szobrász / Peregrin von Gastgeb, festőművész
Készítés céljának ismert okakultúra népszerűsítése
Feliratnincs felirat
Gondozását felügyeliönkormányzat
ForrásinformációkKassa műemlékei, Szaszák György, AB-ART, Pozsony, 46. oldal, 2002 * http://www.muemlekem.hu/hatareset/Allami-szinhaz-Kassa-10
Nemzeti Színház
Nemzeti Színház