II. Rákoczi Ferenc szobra

2006-ban végre lett Rákóczi szobra Kassának is! Györfi Sándor szobrászművész alkotását a magyar állam II. Rákóczi Ferenc születésének 330., a kassai dómban történt újratemetésének 100. évfordulója alkalmából adományozta a városnak. A Felvidék ez idáig egyetlen egészalakos Rákóczi-szobrát április 4-én leplezték le a Rodostó-ház előtt. A bronzszobor egy szürke brazíliai gránitsziklán áll, amelyen Európa térképe látható Rákóczi életének főbb állomásaival. A leleplezési ünnepségen részt vett Rudolf Schuster, Szlovákia volt köztársasági elnöke, Kassa város és a megye vezetői, Magyarország pozsonyi nagykövete, a kassai főkonzul. Ünnepi beszédet magyarul és szlovákul Bíró Ágnes, a szlovák kormány kulturális tárcájának államtitkára mondott. Beszédében a fejedelmet a magyar történelem egyik legnagyobb alakjának nevezte, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy „a mai Szlovákia nem szenvedő alanya, hanem aktív részese volt a magyar történelemnek”, ezért „ne retusáljuk ezt a valóságot, nincs szükség arra, hogy átírjuk, átnevezzük, módosítsuk, megmásítsuk közös történelmünket”.

Pontos helyszín, címFazekas utca 7. - Hrnčiarska ulica 7.
Készítés időpontja2006. 4. 4.
Készíttető nevea magyar állam
LétrehozóGyörfi Sándor, szobrász
Készítés céljának ismert okaII. Rákóczi Ferenc fejedelem születésének 330. és kassai temetésének 100. évfordulója tiszteletére
FeliratA MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYÁNAK ADOMÁNYA / II. RÁKÓCZI FERENC FEJEDELEM / SZÜLETÉSÉNEK 330. ÉS KASSAI TEMETÉSÉNEK / 100. ÉVFORDULÓJA TISZTELETÉRE / 2006. // Cum Deo pro patria et libertate (Istennel a hazáért és szabadságért) // II. Rákóczi Ferenc fejedelem / 1676 Borsi / 1735 Rodostó // Györfi Sándor, szobrász, Kú és bronzmunkák: Győrfi Műhely - Karcag