Érseki palota

Érseki palota

A Kassai Püspökséget I. Ferenc király alapította, pápai jóváhagyással 1804-ben. Területét az egykori Abaúj, Zemplén és Sáros vármegyét, az Egri Püspökség területéből hasították ki. Székesegyháza a kassai dóm lett. 1995-ben II. János Pál pápa, kassai látogatása alkalmával a püspökséget érseki rangra emelte.
A kassai püspöki rezidenciát a fő tér Nyugati térfalában, a dóm tőszomszédságában alakították ki, megvásárolva az itt álló, középkori eredetű polgárházakat. Először 1804-ben a Csáky- és a Sztáray-házat egyesítették, majd 1893-ban a Dél felől szomszédos Gering-házat csatolták az épülethez, kialakítva mai homlokzatát. Így jött létre az egységes, késő barokk homlokzat. Középtengelyében áll a kőkeretes főkapu, mely fölé az első emeleti rezidencia oszlopokon álló, kovácsolt vas-rácsos erkélye emelkedik. A kapu tengelyében a főpárkány fölé emelkedő oromzaton Ocskay Antal püspök kőből faragott címere látható.
E házban több kiemelkedő személyiség is megszállt, így István főherceg, I. Ferenc József és IV. Károly királyok, illetve 1995-ben II. János Pál pápa is.

Pontos helyszín, címFő utca 28. - Hlavná ulica 28.
Készítés céljának ismert okapüspöki székhely