Immaculata-oszlop és szoborcsoport

Köztudott, Magyarországon 1709-10 pestisjárvány pusztított. Ennek nyomán emelték a fogadalmi pestisoszlopokat az egész országban. Így volt ez Kassán is. Az ötezer lakosú városba 1709 nyarán érkezett meg a borzalmas „guga-halál”minden elővigyázatosság és óvintézkedés ellenére. Télen a hideg mérsékelte az áldozatok számát, ám a következő év tavaszától a ragály új erőre kapott, így a város egy harmada esett ennek áldozatul. Rákóczi tehetséges parancsnoka, Esze Tamás is ennek következtében hunyt el.
Kassán a túlélők, megmenekülésük fölötti hálájuk jeléül, Flachenfeld Viktorín postamester kezdeményezésére és költségviselésével 1720-23 között készíttették el hatalmas, barokk stílusú Szeplőtelen szűz-oszlopukat. Építője Tornyossy Tamás céhmester volt, a szobrokat Grimming Simon és a későbbieket Hild Lipót soproni kőfaragó készítette.
A14 méter magas, kőtalapzaton elhelyezett pestisoszlop avatására 1723. október 3-án került sor a Fő utca északi részének közepén, a korábbi katonai vesztőhely helyén, ahol számos hajdút és kurucot húztak karóba. Az emlékmű főalakját az obeliszk tetején álló Madonna képezi – feje körül csillagkoszorúval, lába alatt a földgolyóval és a kígyóval. A lépcsőzetes, talapzat szögletein Szent József, Szent Sebestyén és Szent László szobrai láthatóak. Az emlékmű körüli vaskerítés oszlopain Szent Erzsébet és Szent Borbála, a homlokzati részen Szent Mihály főangyal, Szent Margit, Szent Erzsébet és Gábor főangyal szobrait látjuk, melyeket Hild Lipót készített 1908-ban.
A leleplezéskor tíz feliratos és három felirat nélküli táblával díszítették. A feliratozott táblák az idők folyamán eltűntek, pedig még 1954-ig a helyükön voltak. A szöveg nélküli aranyozott réztáblák alkotója Georg Immermohl aranyműves. Ezeket 1881-ben a városi levéltárban helyezték el, később a múzeumba kerültek. Ma is a Kelet-szlovákiai Múzeum őrzi azokat.
1996-98 között a szoborcsoportot restaurálták, ami azt jelentette, hogy hiteles másolat készült róla. Az eredeti raktárba került. Viszont a szobrok fémrészei nem kerültek vissza és Szent György letörött karja is helyreállításra vár.
2015. május 7-én az Általános Hitelbank Alapítványa anyagi támogatásának és Stanislav Kožela akadémiai szobrászművész munkájának eredményeként, három aranyozott vert rézből készült tábla újraavatására került sor. A másolatok elkészítése 19 ezer euróba került. Az alapítvány 16.620 euró támogatást nyújtott, a többit a város állta.
A másolatok a pestis, a háború és az éhínség allegóriáit ábrázolják. A pestist a Publius Ovidius Naso által az Átváltozásokban Aegin nevű város kapcsán írja le. Pierre Mignard (1612-1695) francia festő örökítette azt meg. Ennek tükörképét Mathijs Pool (1696-1727) németalföldi grafikus használta föl. Ezt alkalmazta a legkisebb részletekig Immermohl. Az antik ruhába öltözött embercsoportokon mutatkozik meg a pestis elleni érzelmi harc. A tér kövezetére hullanak a pestis által megfertőzött emberek, fölöttük szakállas orvosok gesztikulálnak, akik segíteni akarnak nekik. A háttérben egy már halott beteg esik össze. Az egymásnak segítő emberek az irgalmasságot és szolidaritást jelképezik.
A háború allegóriája vélhetőleg a magyar történelem legrégebbi eseményére utal. Hátul dombok között minden jel szerint Moson várát látjuk, ahol döntő csata zajlott a magyar koronáért. A vele szemben álló város nyilván Győr, mely alatt katonai tábor látható. Középütt egymással szembenálló katonák csoportjai, harci lándzsákkal a kezükben. Az előtérben, bal oldalt lovon ülő dicsfénnyel rendelkező lovas, nyilvánvalóan Szent László. Őt egy szárnyas angyal kíséri. Az uralkodó a legyőzött Salamon király hódolatát fogadja. Mögötte egy másik alak áll, aki a szentistváni koronát tartja egy párnán és ajánlja azt föl a győztesnek.
Az éhínség allegóriája ószövetségi történetet ábrázol. Józsefnek a fáraó nagy hatalmat ad és a hét bő esztendő alatt elraktározza a gabonát. Ezt követi a hét szűk esztendő, az éhínség, amikor megnyitja a raktárakat és megmenti az egyiptomiakat. Az ábrázoláson egy palota belsejét látjuk, bal oldalt gabonával megrakott zsákok. Kissé jobbra embercsoport, melyből József alakja magasodik ki. Nyugalommal fogadja a térdelő alakok hódolatát és eladja nekik a gabonát. Egészen jobb oldalt egy alak távozik a pénzzel.

Pontos helyszín, címFő utca - Hlavná ulica
Készítés időpontja1723. október 3.
Készíttető neveFlachenfeld Viktorin, kassai postamester
LétrehozóGriming Simonm szobrász, Tornyossy Tamás építész, Hild Lipót kőfaragó, Georg Immermohl aranyműves
Készítés céljának ismert okamegmenekülésük fölötti hálájuk jeléül
Gondozását felügyelia város