Miklós-börtön

Miklós-börtön

A fő utcától K-re, a fő térrel párhuzamos Fazekas utca és az Egyetem utca sarkán, a Hóhér-bástya közelében álló Miklós-börtön egy emeletes épülete a 15. század első felében készült, eredetileg két gótikus polgárházként. A régészeti kutatások egy korai fazekasműhely itteni jelenlétét igazolták. Az egyik legépebben fennmaradt, középkori épületnek számító Miklós-börtönt ténylegesen a 17. századtól 1909-ig használták városi börtönként és kínzókamraként. Nevét a hagyomány szerint II. Rákóczi Ferenc egy állítólagos, különösen kegyetlen, Miklós nevű hóhérjáról kapta. Csakhogy a fejedelemnek ilyen nevű hóhérja nem volt. Kassa több mint 500 éven át bírt pallosjoggal. A lefejezési jog gyakorlása természetesen a hóhérok alkalmazását is megkövetelte. Az épület emeletén volt a városban tevékenykedő hóhér lakrésze. 1909-től a Felső-Magyarországi Múzeum működött itt, kiállításon bemutatva a város történetét. A házat a 2. világháború idején, Kassa „visszatértekor”, 1940-42-ben alaposan felújították. 2009-ben az ún. “Norvég alap” támogatásával a Kelet-Szlovákiai Múzeum átfogó, kutatással egybekötött rekonstrukciót végzett az épületben ill. környékén, a Hóhér-bástyán. Az itt végzett ásatások alkalmával megtalálták azt a földalatti folyosót, amely összeköti a börtönt a Hóhér-bástyával.
Az épületben ma múzeum található.

Pontos helyszín, címKálvin tér 10. - Ulica pri Miklušovej väznici 10.