A Vitéz-ház

A Vitéz-ház

A fő tér nyugati térfalában, nagyjából az Orbán-torony melletti zenélő szökőkúttal “egy magasságban”, zárt sorú beépítésben álló, egy emeletes, nyeregtetős, ma cseréppel fedett polgárház. A palota-szerű kinézettel rendelkező, több építészeti stílus elemeit magán hordozó, romantiklus, ill. neogótikus épületet Vitéz György földbirtokos nemes építtette maga és családja számára 1849-ben, Fischer József építésszel. Korábban helyén három középkori ház állott, melyeket 1807-ben egybeépítettek.
A szimmetrikus szerkesztésű utcai főhomlokzat leglátványosabb eleme a neogót, csúcsíves kapuzat, melynek kőből faragott, vakolatlan felülete egybefolyik a fölé kiugró, kőrácsos mellvédes, első emeleti erkéllyel és a mögötte nyíló, kettős, neogót, kőrácsos ablakkal. Efölött, négyszögletes kartusban a Vitéz-család jelvénye látható: sátor, fölötte hatágú csillag, mellette pedig jobb karjában buzogányt tartó, páncélos vitéz. Az emeleti helyiségekből további nyolc hasonló, egyenletes rendben sorakozó, csúcsíves ablak nyílik az utcára.
A földszinten eredetileg is üzleteket alakítottak ki. Sajnos, a földszinti homlokzaton mára valamennyi, történeti korú nyílászárót modern, értéktelenre cseréltek. Az épülethez hátul hosszú udvar tartozik, melynek északi és déli határa mentén egy-egy, az utcai szárnynál jóval egyszerűbb kialakítású, félnyeregtetős udvari szárny épült. A ház nyugati része a Mészáros utcán rendelkezik homlokzattal.
A ház ma a kassai római katolikus egyházmegye tulajdonában áll.

Pontos helyszín, címFő utca 40. - Hlavná 40.