Orbán torony harangja

A város egykori legnagyobb harangja, az 1556-os tűzvész után öntötték 1557-ben Illenfeld Ferenc mester vezetésével a Szent Erzsébet-székesegyház tűzben összeolvadt harangjaiból. A legenda szerint azért volt olyan szép a hangja, mert a tűzvész miatt a templomban bennégett szerzetesek lelkeinek a hangja szólalt meg benne. A 72 mázsás harang az Orbán- (Vörös-) toronyból szólt. 1966-ban leégett a torony, ám a harang csak az oltás és nem a tűz miatt sérült meg, ugyanis vízzel próbálták hűteni, ami miatt darabokra tört.  A restaurálást Jiří Svoboda végezte, és 1989-ben helyezték el a harangot az Orbán-torony lábainak nyugati oldalánál, a földön.
A harang 72 mázsa súlyú, két méter átmérőjű, és 168 cm magas.

Pontos helyszín, címFő tér - Hlavné námestie
Készíttető neveKassa város
LétrehozóIllenfeld Ferenc
FeliratOmnis caro foenum, et omnis gloria ejus quasi flos agri. Exsiccatum est foenum, et cecidit flos, quia spiritus Domini sufflavit in eo. Vero foenum est populus. Minden test fű, és minden szépsége, mint a mező virága! Megszáradt a fű, elhullt a virág, ha az Úrnak szele fuvallt reá. Bizony fű a nép. (Ézs.40,6.7) // RENOV 1989- JIRI SVOBODA - DIETRICH