Bocskai István emléktáblája

Hajdú-Bihar Megye Önkormányzata 2004. december 2-án kétnyelvű bronz reliefes márvány emléktáblát helyezett el Bocskai István kassai tartózkodása emlékére (Fő utca 67). A domborművet a Bocskai-féle felkelés 400. évfordulója alkalmából rendezettkassai konferencia keretében leplezték le.
Bocskai István (1557 Kolozsvár – 1606 Kassa) Erdély fejedelme, az 1606-os bécsi béke és a zsitvatoroki béke megszervezője. Székhelyét 1604-től haláláig Kassára helyezte át. Visszautasította a törökök által felkínált koronát. 1606. december 29-én halt meg Kassán.

Pontos helyszín, címA Magyar Köztársaság Kassai Főkonzulátusának homlokzatán látható.
Készíttető neveHajdú-Bihar Megye Önkormányzata
LétrehozóGyőrfi Lajos szobrászművész
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratA tábla magyar felirata: E HÁZBÓL, A FELSŐ-MAGYARORSZÁGI FŐKAPITÁNYSÁG EGYKORI SZÉKHÁZÁBÓL / IRÁNYÍTOTTA BOCSKAI ISTVÁN 1604-1606 KÖZÖTT / AZ ORSZÁG SZABADSÁGKÜZDELMÉT A HABSBURGOK ELLEN / A 400. ÉVFORDULÓ TISZTELETÉRE 2004-BEN ÁLLÍTTATTA / A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HAJDÓ-BIHAR MEGYEI ÖNKORMÁNYZATA
Gondozását felügyeli-