Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. február 24.

A Fő utca északi részén, annak nyugati térfalában, utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, egy emeletes ház a 17. század végén épült fel – korábbi ház helyén – barokk stílusban. A 18. század közepétől a gróf Berzeviczy család tulajdonában állott, de egy ideig itt lakott a város katonai parancsnokának felesége, a comendatissa is. Az 1830-as években Dessewffy Józsefé, majd utóbb gróf Semsey József tulajdona. Mai építészeti képét a 19. századi, historizáló stílusú átépítése során nyerte el.
Az eredetileg öttengelyes, szimmetrikusan szerkesztett homlokzat földszintjének közepén nyílik a félköríves záródású kapu, amely az épület belseje, ill. az udvar felé teremt átjárást. A ház földszintjét az itt működő üzletek kereskedelmi érdekeinek megfelelően, meglehetősen stílustalanul átalakították. A reprezentatív kialakítású, pilaszterekkel tagolt felületű első emelet központi eleme a hatalmas balkon, melyet mindkét oldalon 2-2 díszes párkányzatú ablak fog közre. Az egész homlokzatot felül a hatalmas, háromszögű timpanon koronázza meg, felületében plasztikus címerrel.
A Csemadok Városi Választmánya  Magyarország külügyminisztériumának támogatásával 2014-ben állított emléket az egykor ebben a házban élt báró Berzeviczy Vincének, aki annak a színháznak az igazgatója és intendánsa volt, amelyben 1833. február 15-én Katona József Bánk bán című drámájának ősbemutatója volt.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésKassa [Košice]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapot
GPS48.723767, 21.255992
Pontos helyszín, címFő utca 84. - Hlavná ulica 84.
Készítés időpontja17. század
Készíttető neveismeretlen
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okalakás
FeliratEbben a házban élt / báró Berzeviczy Vince, / annak a színháznak az igazgatója / és intendánsa, / amelyben 1833. február 15-én / Katona József Bánk bán / című drámájának ősbemutatója volt. // Állította a Csemadok VV 2014-ben / Magyarország külügyminisztériumának támogatásával.
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttp://www.muemlekem.hu/hatareset?id=2916
Rövid URL
ID12020
Módosítás dátuma2016. március 21.
Semsey-ház
Semsey-ház
Semsey-ház
Semsey-ház
Semsey-ház
Semsey-ház
Semsey-ház
Semsey-ház

Hibát talált?

Üzenőfal