2024. április 26.

A Fő utca északi részén, annak nyugati térfalában, utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, egy emeletes ház a 17. század végén épült fel – korábbi ház helyén – barokk stílusban. A 18. század közepétől a gróf Berzeviczy család tulajdonában állott, de egy ideig itt lakott a város katonai parancsnokának felesége, a comendatissa is. Az 1830-as években Dessewffy Józsefé, majd utóbb gróf Semsey József tulajdona. Mai építészeti képét a 19. századi, historizáló stílusú átépítése során nyerte el.
Az eredetileg öttengelyes, szimmetrikusan szerkesztett homlokzat földszintjének közepén nyílik a félköríves záródású kapu, amely az épület belseje, ill. az udvar felé teremt átjárást. A ház földszintjét az itt működő üzletek kereskedelmi érdekeinek megfelelően, meglehetősen stílustalanul átalakították. A reprezentatív kialakítású, pilaszterekkel tagolt felületű első emelet központi eleme a hatalmas balkon, melyet mindkét oldalon 2-2 díszes párkányzatú ablak fog közre. Az egész homlokzatot felül a hatalmas, háromszögű timpanon koronázza meg, felületében plasztikus címerrel.
A Csemadok Városi Választmánya  Magyarország külügyminisztériumának támogatásával 2014-ben állított emléket az egykor ebben a házban élt báró Berzeviczy Vincének, aki annak a színháznak az igazgatója és intendánsa volt, amelyben 1833. február 15-én Katona József Bánk bán című drámájának ősbemutatója volt.

Pontos helyszín, címFő utca 84. - Hlavná ulica 84.
Készítés céljának ismert okalakás
FeliratEbben a házban élt / báró Berzeviczy Vince, / annak a színháznak az igazgatója / és intendánsa, / amelyben 1833. február 15-én / Katona József Bánk bán / című drámájának ősbemutatója volt. // Állította a Csemadok VV 2014-ben / Magyarország külügyminisztériumának támogatásával.
Semsey-ház
Semsey-ház