Kazinczy Ferenc emléktáblája

A középkori alapokon – két korábbi, középkori ház helyén – épült, kétemeletes fogadó – a Fekete sas – az 1700-as évek végén Kazinczy Ferenc apósának, Török Lajosnak a birtokába került, ezért nyilván nem véletlen, hogy Kassára érkezve maga Kazinczy Ferenc is itt lakott először. Emléktábláját a Csemadok (Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség) 1994-ben helyezte el az épület falán. A Bartusz György kassai szobrász által készített alkotáson a következő felirat olvasható szlovák és magyar nyelven: „Itt élt és dolgozott a költő és nyelvész, Kazinczy Ferenc 1759 – 1831.“

Pontos helyszín, címFő u. 25.
Készíttető neveCsemadok
LétrehozóBartusz György, szobrász
Készítés céljának ismert okaemlékállítás
FeliratTU ŽIL / A PRACOVAL / BÁSNIK / A JAZYKOVEDEC / ITT ÉLT ÉS / DOLGOZOTT / A KÖLTŐ ÉS / NYELVÉSZ / KAZINCZY FERENC / 1759 - 1831
ForrásinformációkSzaszák György, Kassa műemlékei, Turistakalauz, AB-ART, Pozsony, 2002, 52. oldal