Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. február 24.

Ferences templom és kolostor

Ferences templom és kolostor

A Fő tér Keleti térfalában, zárt sorú beépítésben, a Ferences utca sarkán áll az egykori ferences templom és kolostor 14. század végéről származó, eredetileg gótikus stílusban épült, jelentős méretű épülettömbje, melyet a 15. század első éveinek valamelyikében szenteltek fel. Az épületegyüttes alaprajza a középkori ferences építkezés jellegzetes alaprajzi elrendezését mutatja. A hatalmas méretű templomhajóhoz keletről diadalívvel csatlakozó elnyújtott, a nyolcszög 3 oldalával záródó szentély egykor a szerzetesek ülőhelyéül is szolgált. A magas, gótikus harangtorony nem a NY-i homlokzaton, hanem a szentélyhez É-ról kapcsolódva, a sekrestye mellett épült fel és áll ma is. A templomhoz É-ról csatlakozik a kolostor négyszög alaprajzú, udvart körbezáró épületszárnya, amely NY-on az utca vonalában áll. Az épület mai képe az 1718-24. között lezajlott, barokk stílusú átépítés nyomán alakult ki. Ez a gótikus templom sok eredeti részletét átépítette, de legalábbis elfedte. Megmaradt ugyanakkor a szentély gótikus hálóboltozata, ill a templom NY-i főbejárata fölötti, ma barokk keretben látható, Krisztist a golgotai kereszten ábrázoló dombormű, amely a Dóm kapujának faragványaival rokon. Ugyanakkor barokk kulisszát kapott a NY-i homlokzat, átboltozták a templomhajót és új, barokk oltárok és padok is készültek. A templomhajó padlója alatt barokk kriptákat alakítottak ki, melyekbe máig temetkeznek.
A ma döntően barokk stílusú NY-i főhomlokzaton lévő szoborfülkékben Szent Ferenc és Páduai Szent Antal szobrai láthatóak. Az oromzat közepén Mária, míg két szélén Szent Klára és Szent Margit barokk kőszobrai állnak.
A hagyomány szerint az 1707-ben hosszabban Kassán tartózkodó és a szemben lévő egykori Főkapitányi Házban lakó, mélyen hívő katolikus II. Rákóczi Ferenc hajnalban e templomban végezte ájtatosságait.
A templom és a csatlakozó kolostorépület szintén 1370-1400 között épült. Az 1556-os nagy tűzvészt követően raktárként, majd kaszárnyaként használta a hadsereg. 1764-65-ben barokk stílusban átépítették, ekkor emelték rá a 2. emeleti szintet. A 19. század elején létrehozott Kassai Egyházmegye papneveldéjét is szolgálta, így az épületcsoportot Szemináriumi Templomként is nevezik. Ma a rózsahegyi Katolikus Egyetem kihelyezett tagozata működik a kolostorban.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésKassa [Košice]
Besorolásországos
Létezéslétező
Állapot
GPS48.724296, 21.256411
Pontos helyszín, címFő utca 89. - Hlavná ulica 89.
Készítés időpontja14. század
Készíttető neveFerences rend
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okaegyházi tevékenység
Felirat-
Gondozását felügyelikatolikus egyház
Forrásinformációkhttp://www.muemlekem.hu/hatareset/Ferences-templom-es-kolostor-Kassa-958
Rövid URL
ID12464
Módosítás dátuma2016. április 6.
Ferences templom és kolostor
Ferences templom és kolostor
Ferences templom és kolostor
Ferences templom és kolostor
Ferences templom és kolostor
Ferences templom és kolostor
Ferences templom és kolostor
Ferences templom és kolostor
Ferences templom és kolostor
Ferences templom és kolostor

Hibát talált?

Üzenőfal