Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet - Dunaszerdahely
Maďarský osvetový inštitút na Slovensku, n.o. | Hungarian Cultural Institute in Slovakia | Dunajská Streda
a CSEMADOK szakmai háttérintézménye
2024. június 20.

Főkapitányok Háza

Főkapitányok Háza

A Kassa középkori eredetű főutcájának egyik kiemelkedő kultúrtörténeti értékű középülete helyén korábban négy, kőből épült, gótikus polgárház állhatott, melyek fokozatosan egybeolvadtak: Első adataink a 16. századból származnak róla. Az 1620-as években itt működő pénzverdéről tudunk. Reprezentatív szálláshely, rezidencia jellegére utal, hogy hosszú ideig a Felső-magyarországi főkapitányok székeltek itt, az egyik épület-elődnek számító Rueber-féle házban (innen az épület neve), de megszállt benne több fejedelem, így Thököly Imre és II. Rákóczi Ferenc, aki itt töltötte 1706 és 1707 karácsonyát, valamint 1708 húsvétját is. Szállása a királyi főkapitányok házában volt, amelyet akkor Esterházy Antal kuruc tábornagy birtokolt. Mai, 2 emeletes, aszimmetrikus, barokk formáját a 18. században nyerte el. 1870-ben honvéd kaszárnyává alakították át. Az emeleti részen található, nagy barokk kandalló fölötti mezőben díszes felirat emlékezik meg a Bornemisza-család birtoklásáról.
A 19. század eleji előzményekkel rendelkező magyar műszaki múzeum-ügy Budapesten folyamatos helyhiánnyal, egy méltó múzeum épület keresésének kálváriájával volt elfoglalva évtizedekig. Amikor 1938-ban a Felvidék egy része visszatért Magyarországhoz, Kassa került a helykeresés fókuszába. Az akkor már jelentős, fővárosi gyűjtemény anyaga, 13 db, egyenként 15-15 tonnás, fedett vasúti kocsi rakományaként Kassára került, ahol pár éves meddő várakozás, szervezés után, végül 1943-ban megnyílt a Műszaki Múzeum. Tiszavirág-élet után, 1944. őszén a város szovjet, majd csehszlovák kézre kerülésével a múzeum bezárt, megszűnt, gyűjteménye viszont – minden bizonnyal– helyben maradt.
A ma ezen épületben működő, gazdag és látványos gyűjtemény saját történetét csak 1947-től számolja, mai nevét – Slovenské technické múzeum – 1983. óta viseli. Az országrész múltjának legjelentősebb ipari szakterületeit bemutató kiállítás legérdekesebb, bányászattal foglalkozó része kedvéért az épület alatt földalatti kiállító-bemutató részt építettek ki. De fontos részek foglalkoznak a kohászattal, öntészettel és a díszműkovács mesterséggel éppúgy, mint a kémia, fizika és elektrotechnika világával. A kapuban Stróbl Alajos vasmunkást ábrázoló szobra látható.

Kategóriaépület, építmény
TelepülésKassa [Košice]
Besoroláshelyi
Létezéslétező
Állapot
GPS48.724171, 21.255913
Pontos helyszín, címFő utca 88. - Hlavná ulica 88.
Készítés időpontja16. század
Készíttető neveismeretlen
Létrehozóismeretlen
Készítés céljának ismert okalakás
Felirat-
Gondozását felügyeliismeretlen
Forrásinformációkhttp://www.muemlekem.hu/hatareset?id=712
Rövid URL
ID12453
Módosítás dátuma2016. április 4.
Főkapitányok Háza
Főkapitányok Háza
Főkapitányok Háza
Főkapitányok Háza

Hibát talált?

Üzenőfal