Rácz Olivér emléktáblája

Rácz Olivér író, költő, műfordító, politikus 1918. január 21-én született Kassán († 1997. júl. 19. Pozsony). Kassán kezdett iskolába járni, 1941-ben Szegeden tanítóképzőt, 1955-ben Pozsonyban tanárképzőt végzett, 1953–1969 között gimnáziumi tanár, ill. igazgató Kassán, 1969-től iskolaügyi, 1974-től művelődésügyi miniszterhelyettes Pozsonyban. A II. világháború utáni csehszlovákiai magyar irodalom ellentmondásosságában is fontos alkotója. Megtudtam, hogy élsz c. regénye (1963), valamint Álom Tivadar hadparancsa (1975) c. elbeszéléskötete a csehszlovákiai magyar próza megújulásának jelentős állomásai. Szülővárosában a Márai Sándor Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola falán 2004-ben leplezték le emléktábláját (Lukács János alkotását). Születésének 90. évfordulójára Rácz Olivér Emléknap és Irodalmi Délután megrendezésére került sor Kassán 2008 április 21-én.

Pontos helyszín, címKuzmányho ulica 6.
Készíttető nevea család, barátok és tanítványok
LétrehozóLukács János szobrász
FeliratDr. Rácz Olivér/ 1918 - 1997 / A magyar tanítási nyelvű iskola / alapító igazgatója, író, költő és műfordító, / 1956 - 1969 között ebben az épületben / tanított. / A mű a család, barátok és / tanítványok ajándéka. / Készítette: Lukács János, 2004.