Bartók Béla szobra

Bartók Béla szobra

A szobor a város főterén a 1992-ben, a Bárdos Lajos Vegyeskar megalakításának 100. évfordulója alkalmából készült. Alkotója Lipcsey György dunaszerdahelyi szobrász. A szobor létrehozásának kezdeményezője a Csemadok Nagymegyeri Szervezete volt, annak emlékére, hogy Bartók Béla 1910-ben két alkalommal is megfordult Nagymegyeren. Először 1910. március végén, a húsvéti ünnepek alatt ismerkedett meg a nagymegyeri népzenei hagyománnyal. Munkájában Fekets Sándor református lelkipásztor segítette. Másodszor, 1910 november elején már tudatosan jött Nagymegyerre az első alkalommal tapasztalt lehetőségek után kutatva, ebben az esetben már fonográffal. Bartók jól választott, amikor Nagymegyerre jött. A településen 94 dallamot gyűjtött össze, amelyelynek nagyobbik részét fonográfon is rögzítette. A szöveges népdalok nagyrészét, 18 dallamot, már 1924-ben “A magyar népdal” című könyvének példatárában megjelentette. A szobrot 1992. október 24-én ünnepélyes keretek között Bartók Béla fia leplezte le. A szobor fellállítása után a város főtere Bartók Béla nevet kapta. Ezt a tiszteletbeli nevet vette fel Nagymegyer magyar tannyelvű alapiskolája is 2000. március 15-én.

Pontos helyszín, címNagymegyer, Bartók tér
Készíttető neveA Csemadok Nagymegyeri Szervezete
LétrehozóLipcsey György szobrász
Készítés céljának ismert okaEmlékállítás Bartók Bélának
FeliratBartók Béla nagymegyeri népdalgyűjtésének emlékére 1910 / Béla Bartók v roku 1910 zbieral ľudové piesne vo Veľkom Mederi / 1992. 10. 24.
Gondozását felügyeliNagymegyeri Városi Önkormányzat - Műemlékvédelmi bizottság
ForrásinformációkVarga László: Nagymegyer 1268-2008, Nagymegyer Város Önkormányzata, 2009, - Ág Tibor: Lement a vacsoracsillag, Gyurcsó István Alapítvány 20., Dunaszerdahely, 2001
Kapcsolódó rendezvények, ünnepségekÉnekkari találkozó Nagymegyeren
Bartók Béla szobra