2024. szeptember 8.

Helytartósági palota

„Említendő továbbá a Főtér és a Ferenciek-terének sarkán álló pénzügyigazgatósági ház, melyben a XVIII. században és később az abszolut időszakban is a cs. és kir. helytartóság volt elhelyezve, amiért közönségesen Consiliaris-háznak nevezték. A XVIII. században átjáróház volt s mai alakját az 1762-ben megszerzett Zsigrai- vagy Balázs-féle ház hozzácsatolása után kapta. Egy időn át báró Paluschka tulajdona volt. Ez időszerint kincstári tulajdon. Benne a m. k. pénzügyigazgatóság, a m. k. pénzügyőrségi és kataszteri felügyelőségek vannak. Ez épület előtt a Főtér közepén állott a katonai őrség háza, mely kezdetben fából épült volt s 1767-ben lángok martaléka lett, mire kőből ismét felépült. Balustrádája különféle hadijelvényekkel és vázákkal volt díszítve. Ez épületet a hatvanas években bontották le.”

Pontos helyszín, címFő tér 8. - Hlavné námestie 8.
Gondozását felügyeliismeretlen
ForrásinformációkDr. Ortvay Tivadar: Pozsony város utcái és terei, A város története utca – és térnevekben, Pozsony, 1905, Wigand F. K. Könyvnyomdája,120-121. oldal
pozsony-helytartosagi-palota (2)
pozsony-helytartosagi-palota (3)