Győrik Márton sírja

Győrik Márton sírja

Győrik Márton ág. ev. lyceumi tanár, szül. 1848. okt. 3. Gáloson (ma Ausztria része) Mosonmegyében. Közmegbecsülésben álló kovácsmester fia, akit a helyi népiskola után a szülők a magyaróvári algimnáziumba írattak. A felsőbb osztályokat és teológiai tanulmányait már a pozsonyi evangélikus líceumban fejezte be. Tanulmányai után leszolgálta az önkéntesi évét, azután két évig nevelő volt. 1877-ben lyceumi tanárnak választatott meg Pozsonyban. Időközben az 1878. mozgósítás alkalmával mint hadnagy a dél-dalmácziai hadoszlopnál szolgált.
Több mint négy évtizedes munkássága alatt a numizmatika nemzetközi hírű szakértőjévé vált. Őre volt a híres Schimkó-féle gyűjteménynek.
Tiszteletbeli elnöke volt a Pozsonyi Városszépítő Egyletnek, melynek ötven éves történetét könyvben foglalta össze.

Művei:
Schimkoianum, Pozsony, 1885–94. 11 füzet.
Dr. Schimko Frigyes Dániel, bécsi egyetemi tanár, a pozsonyi lyceum egykori tanítványa, 16.000 darabból álló nagyszerű éremgyűjteményét, melyet 40 évig gyűjtött, 1867-ben a pozsonyi ev. lyceumnak hagyta. E gyűjtemény őrévé 1882-ben Győrik választatott meg és annak rendezése s lajstromozása reá bizatván, három évi előtanulmány és rendezés után, azok jegyzékéből Pozsonyban 1885-től 1894-ig 11 füzetet Schimkoianum czímmel ki is adott (I. Hires személyek emlékérmei 1885; II. Magyarország érmei 1886; III. Görög érmek 1887; IV. Régiségek 1887; V., VI., Római érmek 1889–90; VII. Portugall, spanyol és franczia érmek 1891; VIII. Nagybritanniai, olasz és svájczi érmek 1892; IX. Belga, németalföldi, dán, svéd, norvég, orosz-lengyel érmek 1893; X. Osztrák érmek 1894; mind ezen füzetek a pozsonyi ág. ev. lyceum Értesítőjében jelentek meg előbb és onnan különnyomatban, összesen 61 ív; a XI. füzet 12 íven, mely a német érmeket, a Balkán félsziget államainak, továbbá Ázsia, Afrika, Amerika s Ausztrália érmeit és a miscellán érmeket foglalja magában 12 íven szintén ki van nyomtatva a 1895-ben jelenik meg. (Ism. Archaeol. Értesitő.)

A Pozsonyi Városszépitő Egylet ötven évi története. 1868-1918., Pozsony, 1918, Angermayer Károly Könyv- és Kőnyomtató Intézet kiadása és nyomása

GPS48.147311, 17.098860
Pontos helyszín, címA kecskekapui evangélikus temető - bejárat a Báró Jeszenák János út felől - ma Šulekova ulica
Készíttető neveGyőrik család
LétrehozóFeigler, kőfaragó
Készítés céljának ismert okakegyeletadás
FeliratGyőrik Mártonné / szül. / fegyverneki és oláh-hodosi / Hodossy Mária / 1857 - 1894. / Győrik Márton / ny. lic. tanár, a "Szépítő Egylet" / díszelnöke / 1848 okt. 3. 1924 dec. 1. / Nyugodjanak békében!
pozsony-gyorik-marton-sirja (2)
pozsony-gyorik-marton-sirja (3)